Město Litvínov a Agentura pro sociální začleňování podepsaly memorandum o spolupráci

23.05.2015 16:52

Martina Štěpánková, náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera, a starostka města Litvínov Kamila Bláhová podepsaly koncem týdne Memorandum o spolupráci mezi městem a Odborem pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR (Agenturou pro sociální začleňování).

Město Litvínov a Agentura pro sociální začleňování podepsaly memorandum o spolupráci
Foto: zsmezibori.com
Popisek: Litvínov

Odbor v memorandu město a další partnery v dané lokalitě zavazuje ke zpracování Strategického plánu sociálního začleňování (SPSZ), který se stane ústředním podkladem pro zajištění čerpání finanční podpory ze strukturálních a investičních fondů v programovém období 2014-2020 v oblasti sociálního začleňování. Sestavení, schválení a naplňování strategického plánu bude vycházet z metodiky tzv. Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám, která vznikla ve spolupráci Agentury pro sociální začleňování, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva pro místní rozvoj a je platná od 19. ledna 2015.

Odbor i město Litvínov už spolu v minulosti spolupracovaly - a to v letech 2009 až 2012. Litvínov byl jedním ze třinácti obcí, kde probíhal pilotní projekt koordinovaného přístupu v sociálním začleňování.  Od vstupu Agentury do lokality zahájilo město plánování sociálních služeb, posílilo řady terénních pracovníků, úspěšně zavedlo veřejnou službu, přistoupilo k částečnému omezení provozu heren, důslednému, ale zákonnému vymáhání dluhů, zintenzívnilo práci policie a spolupráci s neziskovým sektorem. Litvínov též zavedl systém prostupného bydlení, který se zde osvědčil.

Na území města se nacházejí tři sociálně vyloučené romské lokality - sídliště Janov a dvě ubytovny  - v ulici U Bílého Sloupu a v lokalitě V Dolíku (takzvaná ubytovna UNO). Situaci lidí v nich žijících chce vedení města aktivně řešit, proto se dnešním uzavřením memoranda zavázalo k další spolupráci s Odborem.

„Cílem navázané spolupráce je posílení sociálních služeb a sociální práce především ve vyloučené lokalitě Litvínov-Janov, příprava projektů, včetně těch náročnějších, které se týkají vzdělávání a podpory zaměstnanosti, kde je předpokladem dobrého výsledku také úzká spolupráce s úřadem práce.  Sociální problematika je velmi široká, práce v ní velmi náročná, spadá do ní i otázka řešení velké zadluženosti chudých, kterým se pak nevyplácí vstupovat do pracovního procesu. Řešit tento problém však musíme na centrální úrovni,“ říká k dané problematice náměstkyně ministra Dienstbiera Martina Štěpánková.

Podepsání memoranda, které stvrzuje pokračování spolupráce mezi Litvínovem, Janovem a příslušným odborem Úřadu vlády, vítá i starostka daného města Kamila Bláhová: „Jsem ráda, že náměstkyně Štěpánková přijela osobně, což umožnilo podepsat dohodu o spolupráci ve slavnostnější atmosféře. Litvínov si totiž této spolupráce váží. Jsme rádi, že nás  metodicky povedete, že jsme byli vybráni do koordinovaného  přístupu.  Umožní nám to finanční prostředky k realizaci potřebných kroků ke zlepšení situace nejen v Janově, ale i v Litvínově, zlepšovat. Máme vůli tu situaci řešit a domníváme se, že Agentura je spolehlivým partnerem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…