Ministerstvo dopravy: Na městské a obecní dopravní projekty rozdělil SFDI více než miliardu

16.02.2024 10:17 | Tisková zpráva

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) z resortu dopravy schválil poskytnutí příspěvků na projekty, vedoucí k zvýšení bezpečnosti nebo plynulosti dopravy nebo opatření k zpřístupňování dopravy osobám s omezenou schopností pohybu nebo orientace (bezpečnost) pro období 2023-2024.

Ministerstvo dopravy: Na městské a obecní dopravní projekty rozdělil SFDI více než miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

„Podařilo se podpořit 206 projektů za téměř miliardu a 55 milionů korun. Jedná se o druhý největší celkový objem schválených prostředků na oblast bezpečnosti v historii SFDI,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Na bezpečnější chodníky, přechody pro chodce a další opatření se mohou těšit např. ve Ždírci and Doubravou, Týnci nad Sázavou, Telči, Poličce, Paskově, Šakvicích, Ratíškovicích v Jihomoravském kraji, Spytihněvi na Zlínsku, Sobotíně na Šumpersku, Sebranicích či Rychnově na Moravě v Pardubickém kraji apod. Celý seznam naleznete na webu SFDI.

„Obcím a městům tak poskytneme významnou finanční pomoc ve výši 85 % uznatelných nákladů na výstavbu nebo rekonstrukce bezbariérových chodníků, přechodů pro chodce, míst pro přecházení, lávek a podchodů pro chodce, nasvětlení přechodů pro chodce nebo na realizaci dalších opatření ke zvýšení bezpečnosti pěších,“ přibližuje ředitel SFDI Zbyněk Hořelica.

Bezpečnost bude zvyšovaná např. i prostřednictvím instalace světelného signalizačního zařízení řídící provoz samostatného přechodu pro chodce, umístění měřičů rychlosti vozidel s informativními ukazateli okamžité rychlosti vozidel, instalace světelného signalizačního zařízení pro řízení provozu na izolované dynamicky řízené křižovatce nebo na úprav vjezdu do obce.

I přes velký počet a finanční objem schválených příspěvků zájem žadatelů převyšuje rozpočet SFDI alokovaný pro tuto oblast. Z celkového počtu 353 podaných žádostí tak bohužel nebylo možné podpořit dalších 73 kladně hodnocených akcí.

Jedná o projekty jak v realizaci, tak i nově zahajované (těch bude většina). Celkově SFDI od svého vzniku v roce 2000 podpořil tuto oblast částkou bezmála 9,5 mld. Kč.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…