Ministerstvo dopravy: Začal EU Space Week, ukáže budoucnost evropských družicových systémů

04.10.2022 18:47 | Tisková zpráva

Na výstavišti v pražských Holešovicích začala unikátní akce týkající se vesmíru - EU Space Week. Jejím hlavním cílem je představit současný stav a budoucí rozvoj družicových systémů kosmického programu EU, tedy Galileo, EGNOS a Copernicus.

Ministerstvo dopravy: Začal EU Space Week, ukáže budoucnost evropských družicových systémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

Během čtyřdenní akce pořádané od 3. do 6. října proběhne ukázka technologií, které unijní družicové systémy využívají. Uskuteční se také řada networkingových a doprovodných akcí a představení příležitostí pro rozvoj vlastních nápadů na kosmické aplikace a možnosti získání podpory pro jejich překlopení do praxe. 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Data a služby družicových systémů se uplatňují v širokém spektru aplikací. S postupným rozvojem kosmických technologií, strojového učení a rychlého přenosu a zpracování dat se otevírají nové možnosti uplatnění družicových služeb i v tradičních oborech, jako je doprava, zemědělství či řízení využití přírodních zdrojů.

Nové perspektivy představí odborníci z Evropské komise, Agentury EU pro kosmický program (EUSPA), se sídlem v Praze a také Evropské kosmické agentury (ESA). Tyto informace jsou klíčové právě pro poskytovatele služeb z řad vesmírného průmyslu a start-upů, kteří se budou moci s odborníky z Evropské komise, EUSPA i ESA také neformálně setkat.

EU Space Week se zaměří rovněž na podporu přenosu nápadů do praxe, podporu start-upů a také představení projektových výzev v Rámcovém programu pro vědu, výzkum a inovace nazvaném Horizon Europe.

Kromě hlavního programu proběhnou také doprovodné akce, jako je panelová výstava českého kosmického průmyslu, již spoluorganizuje CzechInvest a generálním partnerem je česká firma TRL Space.

Během letošního podzimu připravuje české předsednictví v Radě EU ještě další akce zaměřené a kosmické aktivity – velkou businessovou konferenci Space2Business, České národní uživatelské fórum Copernicus, či seminář na spolupráci kosmického a obranného sektoru.

EU Space Week organizuje Evropská komise ve spolupráci s Ministerstvem dopravy, hlavním městem Prahou, Agenturou EU pro kosmický program (EUSPA) a dalšími partnery. Akce se zúčastní na osm set účastníků z řad firem, institucí a organizací a také uživatelů družicových systémů. Sledovat ji lze také on-line ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…