Ministerstvo financí: Evidence účtů posílí bezpečnost státu

01.07.2016 13:54

Poslanecká sněmovna schválila návrh Ministerstva financí a České národní banky na zřízení Centrální evidence účtů. Díky tomuto registru odpadne plošné dotazování desítek institucí, které už zároveň nebudou zatěžovány ručním vyhledáváním a zpracováním informací.

Ministerstvo financí: Evidence účtů posílí bezpečnost státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Současně se minimalizuje riziko úniku informací v citlivých kauzách a výrazně se zvýší rychlost přístupu k informacím pro oprávněné osoby. Systém pomůže i při zajištění výnosů z trestné činnosti, včetně korupce. Přitom nebude ohroženo bankovní tajemství.

Registr umožní oprávněným osobám na základě jednoho dotazu nejpozději do 24 hodin zjistit, ve které bankovní instituci má podezřelý subjekt zřízený účet. „Rychlé získání informací napomůže vyšší efektivitě v boji proti daňovým únikům či praní špinavých peněz,“ upřesňuje ministr financí Andrej Babiš. „Centrální evidence účtů také posílí bezpečnost státu, a to zejména s ohledem na neustále se šířící hrozby mezinárodního terorismu i mezinárodně uplatňovaná opatření proti jeho financování,“ doplňuje Andrej Babiš.

Dnes oprávněné instituce získávají odpovědi v řádu dní až týdnů, což je doba, během které stát ztrácí reálnou možnost účinně zasáhnout, například zablokováním a odčerpáním výnosů z trestné činnosti na příslušných účtech. „Centrální evidence účtů je tak důležitým pilířem, který výrazně zvýší také akceschopnost Kobry,“ upřesnil Andrej Babiš.

Součástí evidence, kterou bude spravovat ČNB, nebudou údaje o pohybech ani zůstatcích na účtech klientů, ale pouze samotná informace o existenci účtů. Získávat informace z centrální evidence účtů budou moci pouze orgány státní moci vyjmenované v návrhu, které jsou podle zvláštních předpisů oprávněny vyžadovat informace od bank či záložen. Z orgánů činných v trestním řízení se jedná o státní zástupce a předsedu senátu trestního soudu.

Podobný systém již funguje i v jiných evropských státech, například ve Francii, Španělsku, Německu, Rumunsku nebo v Itálii. Zřízení takového registru doporučuje nová směrnice EU a v současné době jej má v návrhu „protiteroristického balíčku“ Evropská komise. K jejímu zprovoznění dojde po 16 měsících od uvedení zákona v platnost, pravděpodobně v první polovině roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…