Ministerstvo financí: Vláda přijala opatření na podporu ekonomiky v hodnotě 21,5 % HDP

22.04.2020 15:54

Ministerstvo financí kvantifikovalo opatření přijatá v souvislosti s ochranou veřejného zdraví a omezením dopadů na ekonomiku plynoucích z aktuální situace.

Ministerstvo financí: Vláda přijala opatření na podporu ekonomiky v hodnotě 21,5 % HDP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí, ilustrační foto

V rámci výpočtu byla pro usnadnění mezinárodního srovnání použita struktura, která je k tomuto vykazování aktuálně využívána napříč jednotlivými zeměmi a odbornými pracovišti, tj. členění do třech základních kategorií: (1) přímá podpora, (2) odklady daní a odvodů a (3) záruční schémata. Celkové číslo naopak nezahrnuje některá další opatření a výdaje, které je obtížné vyčíslit, jako je úrokové moratorium, odklad EET nebo vyšší částky směřované na vyplácenou sociální podporu.

„Během několika týdnů jsme uvedli do života opravdu zásadní opatření. Mezinárodní srovnání ukazuje, že naše země zvládá pandemii dobře nejen po zdravotní stránce, ale také z hlediska ekonomických opatření. Přicházíme s vlastními nástroji, nekopírujeme pouze zahraniční zkušenosti a hlavně nečekáme, až bude pozdě. Jsem přesvědčena, že české hospodářství tuto naši sázku na rychlost v pomoci a rozhodování, vrátí veřejným financím během několika let. Součet přijatých opatření na podporu ekonomiky dosáhl 1,19 bilionu korun. To představuje 21,5 % HDP a řadí nás nejen na evropské úrovni mezi země, které do záchrany své ekonomiky uvolňují naprosto nejvíce“, říká ministryně financí Alena Schillerová.

Konkrétně za ČR jde aktuálně o tato čísla:

  • přímá podpora z rozpočtu: 3,9 % HDP
  • odklad daní a odvodů: 0,4 % HDP
  • Jiná likvidita a garance: 17,2 %

Podrobná kvantifikace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…