Ministerstvo financí: Vyjádření ke zprávě NKÚ ohledně správy zahraničních pohledávek

07.07.2020 19:33

MF reaguje na dnešní tiskovou zprávu ke kontrole NKÚ ohledně zahraničních pohledávek, s nimiž je příslušné hospodařit Ministerstvo financí. Jak vyplývá ze znění tiskové zprávy i přiloženého Kontrolního závěru, v průběhu kontroly nebyly zjištěny žádné nedostatky či pochybení, které by měly zásadní vliv na správu zahraničních pohledávek ČR.

Ministerstvo financí: Vyjádření ke zprávě NKÚ ohledně správy zahraničních pohledávek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brífink ministerstva financí o pokračování Pětadvacítky pro OSVČ a její rožšíření pro společníky malých s.r.o. a dále pozastavení EET do konce roku 2020

Ministerstvo financí v posledních letech přistupuje k vymáhání zahraničních pohledávek s velkým důrazem, což potvrzuje i samotné inkaso takto vymožených finančních prostředků. Jen v letech 2019-2020 úřad inkasoval dalších cca 450 mil. Kč a celková částka se od počátku kontrolovaného období 2016 blíží 1 mld. Kč.

Co se týče konstatování NKÚ o neaktuálnosti Zásad vlády pro správu zahraničních pohledávek, z detailnějších informací v Kontrolním závěru vyplývá, že nejvíce vytýkanými skutečnostmi jsou přílišná obecnost Zásad a současně některá ustanovení, která nejsou v praxi aplikována (neboť např. nebyly naplněny podmínky pro jejich aplikaci). Zásady vlády pro správu pohledávek byly přijaty v roce 2006 jako rámcový dokument navazující na provedenou due dilligence (neboli hloubkový audit). MF tyto Zásady dále rozpracovalo v interní směrnici, jejíž poslední aktualizace proběhla v roce 2017. MF nicméně na základě podnětu NKÚ již připravuje aktualizaci Zásad.

K otázce deblokátorů upřesňujeme, že MF tuto většinou nepříliš výhodnou praxi až na výjimky opustilo před více než 10 lety. Všechny zmiňované smlouvy byly uzavřeny před cca 20 lety a MF se dodnes v uvedených případech snaží všemi právními kroky vždy získat maximum možných prostředků.

Co se týče pohledávky za Kubou a srovnání se Slovenskem, je pravdou, že Slovenská část pohledávky již byla vyřešena, nicméně větší část za podmínek, které by pro ČR nebyly přijatelné. MF s Kubou o možnostech splácení české pohledávky i nadále jedná. Jednání jsou však v současné době ovlivněna ekonomickou situací Kuby a celosvětovou pandemií koronaviru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…