Ministerstvo kultury: Odborníci doporučují zachovat současnou podobu státní hymny

15.04.2018 16:40

Na Ministerstvu kultury jednalo odborné grémium složené z hudebních skladatelů, muzikologů, právníků a zástupců resortu kultury o české hymně

Ministerstvo kultury: Odborníci doporučují zachovat současnou podobu státní hymny
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Odborníci doporučují zachovat pro ceremoniální účely současnou podobu české státní hymny, vycházející z tzv. Jeremiášovy úpravy. Sešli se v Nostickém paláci k jednání také proto, aby reagovali na návrh Českého olympijského výboru na již nahrané nové varianty hymny.

Grémium odborníků jednalo ve složení:

  • Ilja Šmíd, ministr kultury
  • Václav Blahunek, šéfdirigent Hudby Hradní stráže a PČR
  • Lenka Dohnalová, muzikoložka, Česká hudební rada
  • Lukáš Hurník, skladatel, Český rozhlas
  • Markéta Kabelková, muzikoložka, České muzeum hudby
  • Jiří Klusoň, legislativec, OULK MK
  • Jaroslav Krček, skladatel a režisér
  • Jan Kučera, dirigent a skladatel
  • Jaroslav Mihule, muzikolog a publicista
  • Jiří Mikula, dirigent a muzikolog
  • Miroslav Pudlák, skladatel a muzikolog
  • Vít Roubíček, OULK MK, muzikolog, tajemník grémia
  • Ivan Štraus, AMU

Možnou novou verzi české národní hymny představili v březnu Český olympijský výbor (ČOV) společně s autorem nových variant, skladatelem Milošem Bokem. Podle záměru iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější, případně by mohla mít dvě sloky, jak tomu bylo dříve.

Grémium konstatovalo, že:

  • Užívané aranžmá (Otakar Jeremiáš 1930 — Jaroslav Krček 2008) je po všech stránkách (hudebně, esteticky, z hlediska přijetí širokou veřejností, i pokud jde o dostatečnou reprezentativnost) plně aktuální a obecně vyhovující a lze je doporučit jako správné a jedině použitelné pro ceremoniální, zejména oficiální příležitosti.
    „Nové či chceme-li jiné úpravy státní hymny sice nejsou obecně nežádoucí ani nepřípustné, ale je třeba rozlišit umělecky opodstatněnou jednorázovou úpravu písně Kde domov můj pro různé příležitosti neceremoniálního charakteru - a situaci, kdy Škroupův nápěv představuje základ státní hymny ve funkci státního symbolu, pak je třeba tento státní symbol chránit vyžadováním přítomnosti jedinečných kompozičních parametrů, zejména harmonického průběhu,“ uvádí ministr kultury Ilja Šmíd.
  • Dosavadní zákonnou úpravu užívání české hymny v zákonech č. 3/1993 Sb., ve znění zákona č. 154/1998 Sb. včetně příloh, by bylo vhodné novelizovat. Užívání státních symbolů spadá podle zákona č. 2/1969 Sb. do gesce Ministerstva vnitra, a Ministerstvo kultury může proto případnou změnu právní úpravy pouze iniciovat. Ministerstvo kultury je připraveno ve spolupráci s Ministerstvem vnitra zpracovat metodický pokyn týkající se veřejné prezentace státní hymny coby státního symbolu.
  • Ve zmiňovaném zákonu z r. 1993 (včetně pozdější úpravy) jsou věcné nedostatky v zápise hymny, které je třeba opravit a upřesnit.

K diskusím o údajně nedostatečné délce hymny (například pro účely mezinárodních sportovních akcí, kdy je podle ČOV požadována délka 75 sekund) ministr Šmíd uvádí, že například polská hymna trvá 38 sekund, zatímco stávající česká cca 67 sekund. Grémium nepovažuje prodloužení hymny o druhou sloku za důvodné.

„V instrumentální podobě by hymna beze změny opakovala sloku první, ve zpívané verzi jsou slova druhé sloky velmi archaická; uváděný důvod, že druhá sloka přináší odpověď na otázku sloky prvé, lze vyvrátit tím, že jde vlastně o řečnickou otázku, na kterou znají odpověď všichni - kromě toho i závěr první sloky na tuto otázku odpovídá “země česká, domov můj,“ upřesňuje ministr kultury.

O dalším postupu ve věci bude resort kultury veřejnost dále informovat.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…