Ministerstvo kultury: Přes 150 milionů bylo rozděleno na podporu mezinárodní spolupráce v zahraničí

04.01.2024 19:15 | Tisková zpráva

Dotační titul Mobilita vznikl v rámci Národního plánu obnovy s cílem podpořit projekty realizované v zahraničí a mezinárodní spolupráci. Podpora je zaměřena na odborné konference, stáže či workshopy, a profesní akce orientované na další profesní růst.

Ministerstvo kultury: Přes 150 milionů bylo rozděleno na podporu mezinárodní spolupráce v zahraničí
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Na základě hodnocení dotační komise odboru mezinárodních vztahů a EU ministerstva kultury získalo podporu 171 projektů v celkové výši 155 575 900 Kč. „Zahraniční spolupráce přináší jedinečnou možnost získat zkušenosti v mezinárodním kontextu a inspirovat se v odlišném kulturním prostředí. Člověk se učí celý život a každá nová zkušenost může být cestou k dalšímu profesnímu i osobnímu rozvoji,“ oceňuje význam a přínos tohoto dotačního titulu ministr kultury Martin Baxa.

Výzva Mobilita III je určena pro projekty realizované v roce 2024. Žadatelé z řad právnických i fyzických osob a příspěvkových organizací ministerstva mohli podat své žádosti v dotačních okruzích zaměřených na podporu prezentace umělců a české kultury na významných zahraničních přehlídkách, festivalech a veletrzích, jakož i na podporu rozvoje dovedností, mobility, síťování a mezinárodní spolupráce. Stejnou možnost přinesla v roce 2023 dotační výzva Mobilita II, v jejímž rámci získalo podporu 135 projektů za více než 114 milionů Kč.

K podpoře v letošním roce byly vybrány například tyto projekty:

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

Čeští spisovatelé na Brooklyn Book Fest (více ZDE), projekt žadatele Litera v okruhu prezentace profesionálů kulturního a kreativního sektoru v zahraničí. Projekt je zaměřen na představení české literatury na festivalu, autorům knih pro děti nabízí také možnost zúčastnit se tzv. Children's Day. Součástí bude také realizace masterclass pro české literární agenty. Projekt je do budoucna příslibem průlomu v zastoupení české literatury na americkém knižním trhu.

SIMPLY THE BEST – prezentace současného českého designu skla ve Španělsku, projekt žadatele Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v okruhu podpora profesionálů kulturního a kreativního sektoru v zahraničí. Cílem projektu je výstava českého designového užitkového skla s doprovodným programem ve Španělsku. Představí se kolekce 28 českých firem a studií a každý účastník z České republiky vyšle na zahájení 1-2 zástupce, kteří budou mít možnost prezentace v rámci přednášek a společného workshopu českých a španělských sklářů ve studiové sklárně. V jednání je také sklářská performance.

Zvyšování kompetencí pedagogů a studentů DAMU na základě sdílení zkušeností v kontextu mezinárodních profesních konferencí, workshopů a mezinárodních festivalů, projekt žadatele Akademie múzických umění v Praze v okruhu odborné konference, semináře workshopy, networky. Cílem projektu je zvyšování kompetencí pedagogů a studentů DAMU na základě sdílení zkušeností v mezinárodním prostředí.

Zahraniční aktivity Divadla X10 v roce 2024 v okruhu prezentace profesionálů kulturního a kreativního sektoru v zahraničí, které zahrnují hostování v Berliner Ensemble, lipském Schaubühne Lindenfels, v Užhorodu a Kyjevě, dále v Rize a Utrechtu. Projekt umožní prohloubení spolupráce se zahraničními partnery.

Rezidenční pobyty v zahraničí pro české profesionály v oblasti nového cirkusu, projekt žadatele CIRQUEON, z.ú. v okruhu podpora tvůrčích a manažerských rezidencí a stáží profesionálů z oblasti kulturního a kreativního sektoru v zahraničí. Cílem projektu je umožnit českým profesionálům nového cirkusu – uměleckým skupinám, jednotlivým umělcům, manažerům a dalším profesím (riggeři) možnost rezidencí u zahraničních partnerů. Projekt nabídne celkem pět krátkodobých tvůrčích rezidencí (desetidenní pobyty) pro vznikající umělecké projekty a celkem deset mobilit pro manažerské rezidence a job shadowing pro ostatní profese v průměrné délce trvání tři týdny. Projekt umožní vytvoření dlouhodobých vazeb v zahraničí, získání jedinečných zkušeností, inspirace při práci se zahraničními profesionály a zvýšení kompetencí pro působení v českém kulturním prostředí.

Kompletní přehled výsledků najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…