Ministerstvo kultury otevře brány Nostického paláce v pátek 28. září 2018

25.09.2018 20:01

U příležitosti Dne české státnosti a svátku patrona české země Svatého Václava otevře Ministerstvo kultury v pátek 28. září 2018 v době od 10 do 17 hodin veřejnosti brány malostranského Nostického paláce.

Ministerstvo kultury otevře brány Nostického paláce v pátek 28. září 2018
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Raně barokní Nostický palác na Maltézském náměstí v Praze je považován za nejkrásnější sídlo ministerstva kultury na světě a veřejnosti je zpřístupněn pouze jednou v roce na Den české státnosti. Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, přemyslovského knížete, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu.

V již tradiční Den otevřených dveří se návštěvníci budou moci v sídle Ministerstva kultury podívat do nádherných reprezentačních sálů, navštívit obrazárnu paláce s mnoha pozoruhodnými díly starých mistrů, která se otevírá pouze při výjimečných příležitostech; nahlédnout do krásné Kaple Nanebevzetí Panny Marie a přes skleněný průhled i do slavné majorátní nostické knihovny, která čítá na 14 tisíc svazků včetně unikátních manuskriptů.

V přízemí paláce se návštěvníkům představí tentokrát všech 29 příspěvkových organizací Ministerstva kultury.

Pro děti i všechny ostatní návštěvníky jsou naplánována oblíbená krátká představení loutkového divadla v tzv. Konírně. Návštěvníci si budou moci vyrazit pamětní minci Národního divadla, vyrobit doplňky z bižuterie, uvidí, jak se vyrábí dřevěné šindele, potkají Jana Amose Komenského a zjistí, jak se tvoří nádherné slovácké výšivky. Moravské zemské muzeum v Brně připomene svoji prezentací výročí 90 let od úmrtí Leoše Janáčka a zápis jeho unikátního archivu v Paměti světa UNESCO. Národní technické muzeum tentokrát připravilo edukační aktivity z oblasti elektroniky. Děti i dospělí budou moci objevovat jednoduché principy zapojení žárovek, zvonků či elektromotorků. Dílny připravilo NTM ve spojitosti s 90. výročím záchrany vzducholodi Italia. Její posádka, u nás známá českým účastníkem Dr. Běhounkem, využila právě improvizace sestavení elektronických součástek a zprovoznila si poškozenou radiostanici. Děti si budou moci vyzkoušet odvysílat i krátkou zprávu v replice trosečnického stanu. Národní muzeum si pro návštěvníky připravilo vědomostní kvíz a výtvarnou dílnu. Program zpestří hudba různých žánrů: svým uměním Vás potěší Duo Manera či Katka Misíková a Jakub Kořínek s vlastní tvorbou i světovou hudbou různých žánrů.

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost, jak strávit sváteční den 28. září 2018 v Nostickém paláci, který vždy žil a stále žije kulturou. ZDE nabízíme malou ochutnávku procházky Nostickým palácem.

Upozornění pro návštěvníky:
Vstup je možný pouze vrátnicí Nostického paláce přes bezpečnostní rám. Děkujeme za pochopení a těšíme se na vás!

Termín
28. září 2018 10:00–17:00 hodin
(poslední prohlídka v 16:30)

Místo
Maltézské nám. 471/1, Praha 1 Malá Strana

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…