Ministerstvo obrany: O víkendu dorazí vojenští zdravotníci z USA, pomohou i další spojenci

31.10.2020 7:34

Ve čtvrtek 29. října Senát Parlamentu České republiky schválil mandát pro pobyt až 300 vojenských lékařů a zdravotníků ze států NATO a EU.

Ministerstvo obrany: O víkendu dorazí vojenští zdravotníci z USA, pomohou i další spojenci
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

V tuto chvíli nic nebrání tomu, aby Česká republika přijala pomoc od členů těchto organizací. Během víkendu přicestuje sedm příslušníků amerických ozbrojených sil (jeden lékař a logistici), kteří vyhodnotí situaci, určí počet a specializaci zbytku skupiny a připraví její příjezd na příští týden. Ještě dnes do ČR dorazí jeden příslušník francouzské armády, farmakolog se specializací na polní nemocnice. Do Severoatlantické aliance ve čtvrtek odešla souhrnná společná žádost resortů obrany a zdravotnictví. Jedná se také o britském a německém příspěvku.

„Jde o konkrétní gesto pomoci a solidarity, které potvrzuje, že partnerství v NATO a EU nejsou jen slova," zhodnotil ministr obrany Lubomír Metnar.

Parlamentem schválený souhlas umožňuje pobyt až 300 vojenských zdravotníků z členských států výše uvedených organizací na území ČR po dobu maximálně 90 dnů. Zahraniční vojáci budou v případě nasazení působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem. S využitím zdravotníků z USA se počítá v ÚVN Praha, o jejich dalším působení bude rozhodovat Ministerstvo zdravotnictví.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…