Ministerstvo obrany: Reakce na rozhodnutí ÚOHS ve věci pořízení vrtulníků

05.02.2021 19:38

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v létě loňského roku zamítl návrh italské společnosti Leonardo na uložení zákazu plnění smlouvy na nákup víceúčelových vrtulníků uzavřené mezi vládou ČR a vládou USA. Na základě tohoto rozhodnutí dále pokračuje plnění dané smlouvy a 12 nových vrtulníků bude dle schváleného harmonogramu dodáno do konce roku 2023.

Ministerstvo obrany: Reakce na rozhodnutí ÚOHS ve věci pořízení vrtulníků
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Nyní ale ÚOHS vydal rozhodnutí, kterým Ministerstvu obrany uložil pokutu 550 milionů Kč za to, že před podpisem mezivládní smlouvy nevypořádalo námitky společnosti Leonardo. S daným závěrem se resort obrany nemůže ztotožnit.

„Nelze přistoupit na fakt, že jsme měli vyřídit námitku někoho, kdo nám není schopen dodat, co požadujeme, a nebyl námi nikdy napřímo osloven. To je z pohledu zajištění obranyschopnosti České republiky nepřijatelné, protože to může modernizaci armády zpozdit o měsíce až roky. Stojíme si za naším postupem a považujeme ho za správný. Za zcela neadekvátní považuji i výši vyměřené sankce,“ shrnuje ministr obrany Lubomír Metnar.

Ministerstvo obrany námitku podanou společností Leonardo považovalo a stále považuje za neoprávněnou. Jedná se o subjekt, který v rámci projektu nikdy nebyl ministerstvem v rámci průzkumu trhu napřímo osloven. Tím byla vždy pouze italská vláda. Ta námitku ovšem nepodala. Ze strany společnosti Leonardo bylo podání námitky pouze účelovou obstrukcí, aby nedošlo k uzavření smlouvy formou vláda – vláda s USA.

Mezivládní nákup vrtulníků byl řešen s využitím výjimky na nákup vojenského materiálu, kterou umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek. Z rozhodnutí ÚOHS lze usoudit, že kdokoliv, i když se řízení neúčastnil, je oprávněný podat do takové zakázky námitku, kterou může celý proces zablokovat. V takovém případě ale využití výjimky, která má zaručit státu dodávky strategického materiálu pro jeho obranu, postrádá svůj smysl, protože nákup může kdykoliv kdokoliv napadnout.

Armáda ČR požadovala vojenské vrtulníky ověřené v bojovém nasazení a s certifikovanou výzbrojí. Taková nabídka přišla jediná a americký systém H-1 svou kombinací strojů Venom a Viper dané zadání bezezbytku splňuje.

„Mně i mému týmu zachránily v misích americké vrtulníky život několikrát. Nedám na ně dopustit a za mě ani jiná varianta z praktického pohledu pro Armádu ČR nepřichází v úvahu," doplňuje podplukovník Petr Matouš, poradce předsedy vlády v oblasti obrany a bezpečnosti.

Italská strana byla schopna nabídnout pouze vrtulník, který nesplňoval stanovené technické parametry a nebyl nikdy operačně nasazen. Mezi odborníky vždy převládal názor, že se v tomto případě jedná pouze o militarizovanou verzi civilního vrtulníku.

V kontextu výše uvedeného považuje resort obrany stanovenou pokutu za nepřijatelnou. Pokud ÚOHS dospěl na rozdíl od Ministerstva obrany k právnímu názoru, že námitka byla podána oprávněně, měl zohlednit také fakt, že šlo o námitku obstrukční, a stanovit pokutu symbolickou.

Správní řízení dosud není ukončeno. Ministerstvo obrany je připraveno se bránit a podá rozklad k předsedovi ÚOHS. Půlmiliardová sankce totiž vrhá špatné světlo na úspěšně uzavřené strategické projekty, které jsou nezbytné pro zajištění obrany České republiky. Ministerstvo obrany trvá na tom, že při pořízení vrtulníků i realizaci dalších modernizačních projektů dodržuje zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…