Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zvýšit bezpečnost a ochranu při práci

07.10.2018 7:34

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo návrh zákona o bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení. Hlavním cílem úpravy je zvýšit bezpečnost a ochranu při práci zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zvýšit bezpečnost a ochranu při práci
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

„K právním úpravám v této oblasti nedošlo čtyřicet let a doteď se řídí v mnohém překonanými předpisy. Musíme zakotvit bezpečnost a ochranu při práci způsobem, který odpovídá v současnosti užívaným technologiím. Zákon je velmi komplexní, upravuje bezpečnost při provozu elektrických, plynových, zdvihových a tlakových zařízení. Tedy od použití rychlovarné konvice, až po obsluhu bioplynové stanice. Zákon zajistí větší bezpečnost obecně, nižší úrazovost a méně smrtelných úrazů, předchází škodě na majetku i ničení životního prostředí,“ okomentoval odborný náměstek resortu Jiří Vaňásek.

Dále návrh obsahuje úpravu odborných způsobilostí osob, které s technickými zařízeními pracují. Díky návrhu dojde rovněž ke snížení administrativní zátěže některých dotčených subjektů a nastavuje jednoznačné rozdělení kompetencí mezi kontrolními a dozorovými orgány. Tedy Státním úřadem inspekce práce a Technickou inspekcí České republiky. Současně ministerstvo navrhuje zrušení vybraných zastaralých předpisů, jejichž úprava byla včleněna do nového návrhu zákon, u kterého se předpokládá účinnost od 1. ledna 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…