Ministerstvo průmyslu předložilo vládě nedokončený Národní akční plán rozvoje sítí nové generace

08.02.2016 19:17

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes předložilo vládě nedokončený Národní akční plán rozvoje sítí nové generace, uvádí Hospodářská komora ČR. Budoucnost rychlého internetu v ČR zůstává ohrožena

Ministerstvo průmyslu předložilo vládě nedokončený Národní akční plán rozvoje sítí nové generace
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR dnes na jednání Vlády ČR předložilo nedokončený Národní plán rozvoje sítí nové generace. Tento Plán vykazuje i ve své, v pořadí již osmé projednávané verzi, četné nedostatky,“ uvedla Hana Továrková, členka představenstva HK ČR a předsedkyně Sekce IT a telekomunikací. Současná verze Plánu postrádá mapu pokrytí sítěmi NGA i dopracovanou ekonomickou analýzu stávajícího stavu elektronických komunikací v České republice. MPO tvrdí, že tyto zdroje stihne do Národního plánu doplnit do konce června 2016, dle názoru odborníků však tento termín není reálný. Plán nadto trpí i dalšími závažnými vadami, bez jejichž odstranění není jeho uvedení do praxe možné.  

Národní plán v současné době neplní předběžnou podmínku 2.2 Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1303/2013 a nemůže tak být notifikován Evropské komisi.
S Národním plánem je úzce provázán i návrh zákona o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí elektronických komunikací a o změně některých souvisejících zákonů, taktéž z dílny MPO, který by měl usnadnit výstavbu sítí vysokorychlostního internetu. Tento návrh zákona byl ve své prozatím třetí verzi odeslán Legislativní radě vlády, s ohledem na závažné rozpory s legislativními pravidly vlády při jeho přípravě, ale s jeho přijetím pravděpodobně nelze v nejbližší době počítat. Tento stav může vést ke snižování konkurenceschopnosti českých podniků, kvůli kterému v mnoha regionech nebudou vznikat nová pracovní místa, i ke zhoršení uplatnitelnosti občanů na trhu práce.

Získání čtrnácti miliard korun, které nám Evropa nabízí na podporu rychlého internetu, je tak za současného stavu nadále v nedohlednu, což může mít nepříznivé dopady na všechny občany České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…