Ministerstvo spravedlnosti: Vláda schválila koncepci boje proti korupci do roku 2026

07.04.2023 11:42 | Tisková zpráva

Vláda schválila Vládní koncepci boje proti korupci na léta 2023 až 2026. Koncepce je střednědobým strategickým dokumentem reflektujícím politické a programové priority vlády v této oblasti. Vláda považuje na základě předchozích zkušeností za nezbytné redefinovat protikorupční politiku v tom smyslu, aby nedocházelo k vyprázdnění obsahu boje proti korupci a důležité protikorupční normy byly důsledně prosazovány v Poslanecké sněmovně.

Ministerstvo spravedlnosti: Vláda schválila koncepci boje proti korupci do roku 2026
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Koncepce je shrnutím minimálního institucionálního a obsahového rámce protikorupční politiky vlády, přičemž akcent je kladen nikoliv na kvantitu, ale na prosazení těch zásadních protikorupčních opatření, ke kterým se Česká republika zavázala ve svých oficiálních programových dokumentech nebo na mezinárodní úrovni včetně těch, která jí byla ze strany mezinárodních organizací, hodnoticích mechanismů či platforem uložena. Jedná se například o dokončení legislativního procesu a následnou implementaci zákona o ochraně oznamovatelů, přijetí regulace lobbování nebo přijetí novely zákona o státním zastupitelství, reflektující doporučení Skupiny států proti korupci (GRECO).

Koncepce v rámci svého členění vymezuje čtyři prioritní oblasti boje s korupcí:

  • Výkonná a nezávislá veřejná moc
  • Transparentnost a otevřený přístup k informacím
  • Hospodárné nakládání s majetkem státu
  • Rozvoj občanské společnosti

V uplynulém období se v mezinárodních srovnáních ukázalo, že Česká republika v boji proti korupci stagnovala, a je tak třeba nyní prosadit několik zásadních opatření, jejichž splnění by pomohlo zlepšit situaci nikoliv pouze v abstraktních hodnoticích žebříčcích, nýbrž ve faktickém životě jejích občanů. Česká republika zároveň čelí souběhu několika bezprecedentních krizí a zhoršená ekonomická situace má zásadní vliv na citlivost občanů vůči projevům korupce, resp. obcházení pravidel privilegovanými skupinami, prohlubování nerovností či nehospodárnému nakládání s majetkem státu. Vláda je přesvědčena, že pokud bude prosazena alespoň část stanovených opatření, jež budou posléze účinně naplňována, půjde o výrazný kvalitativní posun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…