Ministerstvo vnitra: Novela zákona o právu shromažďovacím vstoupila v platnost

02.11.2016 13:30

Dne 1. 11. 2016 vstoupí v účinnost novela zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, ve znění pozdějších předpisů. Např. tedy shromáždění, která se uskuteční u příležitosti výročí 17. listopadu, se budou řídit již novou právní úpravou. Ministerstvo vnitra upozorňuje zejména správní orgány a svolavatele, aby se seznámili s novinkami, které tato novela přináší.

Ministerstvo vnitra: Novela zákona o právu shromažďovacím vstoupila v platnost
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Nejdůležitější změnou je nová pravomoc obcí k větší možnosti regulace shromáždění před jeho konáním, neboť zákon nyní opravňuje obecní úřady ke stanovení podmínek konání shromáždění, a to zejména tehdy, když dojde ke kolizi více ohlášených shromáždění na stejném čase a místě. Místo zákazu shromáždění pro střet s jiným lze určit podmínky tak, aby se mohla konat obě. Dle dosavadní úpravy byl možný pouze zákaz později ohlášeného shromáždění.

Novela přináší i řadu dalších, především terminologických, změn a zpřesnění textu zákona, reaguje rovněž na judikaturu soudů. Hlavní změny, které novela přináší, jsou shrnuty v samostatném dokumentu, který lze nalézt zde: http://www.mvcr.cz/clanek/shromazdovani-a-koordinacni-dohody.aspx.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…