Ministerstvo vnitra ke ztraceným tiskopisům voličských průkazů

19.10.2017 21:07

Dovolujeme si uvést na pravou míru informace, které se objevují v médiích ohledně ztracených tiskopisů voličských průkazů.

Ministerstvo vnitra ke ztraceným tiskopisům voličských průkazů
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Přehled uvedený na webových stránkách Ministerstva vnitra obsahuje čísla tiskopisů voličských průkazů od roku 2014, kdy byly zavedeny jednotné tiskopisy s ochrannými prvky proti padělání. V seznamu jsou tak uvedena čísla všech tiskopisů voličských průkazů, jejichž ztrátu nebo odcizení obecní úřady Ministerstvu vnitra od roku 2014 v souladu s metodikou nahlásily.

Mezi těmito tiskopisy voličských průkazů jsou navíc v celé řadě případů zahrnuty ty, které byly omylem na obci skartovány. Ztracené tiskopisy nebyly vyplněné a opatřené úředním razítkem. Jsou tedy neplatné a nelze je použít jako voličský průkaz. V případě padělání razítka se státním znakem by se jednalo o trestný čin.

Ministerstvo vnitra dnes znovu upozorní krajské úřady na existující přehled ztracených tiskopisů a poskytne jim informace, jak mohou obce postupovat v případě pochybností o pravosti voličského průkazu. Okrskové volební komise tak budou mít všechny potřebné informace k dispozici. 

Zdůrazňujeme, že v žádném případě nedochází k hromadným ztrátám hotových voličských průkazů, na základě kterých by voliči mohli hlasovat. Ztracené tiskopisy nemají všechny náležitosti a nelze je jako voličský průkaz použít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…