Ministerstvo zahraničí: Aktuální informace pro občany k tématu brexitu

03.11.2018 8:20

Ministerstvo zahraničních věcí ČR nově zřídilo na svých webových stránkách kapitolu BREXIT – informace pro občany, kde je možné najít aktuální informace a praktické rady k možným dopadům odchodu Velké Británii z EU na životy občanů ČR.

Ministerstvo zahraničí: Aktuální informace pro občany k tématu brexitu
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

S blížícím se datem plánovaného odchodu Velké Británie z Evropské unie, které je nyní stanoveno na 29. března 2019, připravilo MZV ve spolupráci s Velvyslanectví ČR v Londýně webové stránky www.mzv.cz/brexit věnované tématu brexitu a jeho možným dopadům pro české občany.

Dle odhadů Velvyslanectví ČR v Londýně žije ve Velké Británii více jak 100.000 občanů ČR, kterých se odchod Velké Británie z EU přímo dotýká. Česká diplomacie bude ochraně jejich zájmů věnovat zvýšenou pozornost. Webová stránka obsahuje užitečné informace a odkazy k postavení občanů ČR ve Velké Británii nyní a po brexitu, nabízí odpovědi na často kladené otázky, například co se změní po vystoupení Velké Británie z EU a zájemci zde naleznou užitečné odkazy.

Největší pozornost je věnována právě otázce, jak se odchod Velké Británie projeví v životě českých občanů, kteří v Británii žijí a pracují. Z dosud dostupných informací, protože jednání mezi Evropskou unii a Spojeným královstvím stále probíhají, se veřejnost dozví odpovědi na hlavní otázky: Co se pro občany ČR a jejich rodiny změní po vystoupení Velké Británie z EU? Jak bude možno podat žádost o registraci v tzv. EU Settlement Scheme? Jak mají postupovat ti občané EU/ČR, kteří již mají ve Velké Británii trvalý pobyt? nebo Jaké podmínky budou muset občané ČR splnit resp. jaké dokumenty předložit při podání žádosti o registraci? a mnoho dalších praktických informací.

MZV ČR doporučuje zejména občanům ČR, kteří žijí ve Velké Británii, aby tématu brexitu a otázkám spojeným s jejich pobytem věnovali zvýšenou pozornost. Česká diplomacie se bude tématu brexitu intenzivně věnovat i nadále a informovat o aktuálních změnách širokou veřejnost prostřednictvím výše uvedené webové stránky a prostřednictvím sociálních sítí.

Pro více informací navštivte webové stránky ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…