Ministerstvo zahraničních věcí čelilo kybernetickým útokům

31.01.2017 16:20

Ministerstvo zahraničních věcí ČR čelí soustavně každý týden mnoha útokům na své IT systémy. V lednu 2017 však kybernetičtí experti MZV zjistili, že byl uskutečněn další z těchto kybernetických útoků na vnější komunikační systém MZV – e-mailové schránky pracovníků úřadu, i jeho vedení. Vnitřní komunikační systém MZV ovšem narušen nebyl. Tím pádem nedošlo ani k úniku utajovaných informací.

Ministerstvo zahraničních věcí čelilo kybernetickým útokům
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Hned, jakmile MZV zmíněný kybernetický útok zaznamenalo, informovalo jak NBÚ (Národní centrum kybernetické bezpečnosti), tak i premiéra Bohuslava Sobotku a další zainteresované subjekty. Vznikla pracovní skupina složená z expertů MZV, NBÚ a zpravodajských služeb, aby byla přijata opatření, která by dalším útokům tohoto druhu zabránila. Tato pracovní skupina má za úkol zároveň analyzovat obsah i rozsah informací, které mohly uniknout.

V tuto chvíli nedetekujeme další kybernetické útoky.

Podle odborníků na kybernetickou bezpečnost, kteří se tímto případem zabývají, šlo o útok relativně sofistikovaný, nejspíše prováděný cizím státem. Způsob útoku podle nich připomíná nedávné hackerské útoky na demokratickou stranu v USA.

Ministr Lubomír Zaorálek na příštím zasedání Vlády požádá premiéra Sobotku, aby zpravodajské služby a NBÚ analyzovaly, zda nedochází k útokům na další státní instituce a vyvodily z toho případné závěry a navrhly příslušná opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…