Ministr Daniel Herman udělil cenu Artis Bohemiae Amicis výtvarníku Karlu Frantovi

30.12.2016 18:20

Malíř a grafik známý svými ilustracemi dětských knih, komiksy i animovanými filmy reprezentoval svou vlast na výstavách po celém světě. Je držitelem několika prestižních mezinárodních cen.

Ministr Daniel Herman udělil cenu Artis Bohemiae Amicis výtvarníku Karlu Frantovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Karel Franta se narodil 1. 5. 1928. K výtvarnému umění měl blízko od mládí; vyučil se grafickým kreslířem a litografem, poté vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění.

Pod vlivem kolegů Jiřího Trnky a Heleny Zmatlíkové směroval svou uměleckou činnost do oblasti dětské ilustrace. Působil jako grafik a výtvarný redaktor, v 60. a 70. letech ilustroval dětské časopisy Sluníčko, Ohníček a Pionýr. Je tvůrcem populárních komiksů Malý Vinnetou nebo Strašidýlko Kuk.

Svými ilustracemi doprovodil přes sto dětských knih, nejen českých autorů (Jiřího Žáčka, Františka Nepila, Václava Čtvrtka, Marie Kubátové aj.), ale také produkci zahraničních, zejména německojazyčných nakladatelství. Ilustroval též francouzské vydání Ezopových a La Fontainových bajek. Jako výtvarník se podílel i na několika animovaných filmech.

Za uměleckou činnost byl Karel Franta oceněn mezinárodni cenami, mj. v r. 1986 ve Frankfurtu nad Mohanem cenou Grand Prix UNICEF při OSN za nejlepší ilustraci a v r. 1994 zápisem na čestnou listinu IBBY, mezinárodního sdružení pro dětskou literaturu. Obě tato ocenění patří k nejprestižnějším, jaké mohou výtvarníci ve světovém měřítku získat.

„Medaili Artis Bohemiae Amicis přebírá výtvarník, jenž dal sílu svého talentu do služeb publiku nejvděčnějšímu, ale současně nejnesmlouvavějšímu – dětskému čtenáři a divákovi. Kultivace dětského výtvarného vkusu, který Karel Franta vždy respektoval a nikdy se mu nepodbízel, je zásluhou, již je mi ctí a radostí dnes ocenit,“ uvedl Daniel Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…