Ministr Dienstbier se setká se studenty - stipendisty romského programu

11.12.2015 7:32

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier se v pátek zúčastní Gala setkání romských VŠ studentů zapojených do stipendijního programu RMUSP. Kromě ministra přijde studentům k získání tohoto prestižního stipendia pogratulovat zástupce nadace Roma Education Fund Beáta Oláhová, či bývalá romská poslankyně Monika Mihaličková.

Ministr Dienstbier se setká se studenty - stipendisty romského programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Akce se koná od 11.00 hodin v v reprezentativních prostorách Hrzánského paláce a kromě slavnostního má i pracovní ráz.

Dopoledne proběhne veřejný panel o vzdělávání a stipendiích z programu RMUSP.  Žádost o stipendium na akademický rok 2015/2016 podalo celkem 57 studentů v bakalářském a magisterském studiu, podmínky splnilo 37 studentů, Národní výběrovou komisí bylo nakonec společně se zástupci REF vybráno 34 studentů. Uchazeči museli prokázat nejen dobré studijní výsledky, ale i odhodlání ke studiu a ochotu pomáhat ve své komunitě. Stipendium tak přispívá také k motivaci studentů. Mezi nejoblíbenější obory romských uchazečů o stipendium nadále patří pedagogika a sociální práce, ale i ekonomické obory, technické obory, právo a obory ve zdravotnictví.

Na veřejný seminář pak odpoledne naváže už neveřejný program. Nejprve to bude Panel 1 na téma Důležitost zachování romské identity a po něm bude následovat Panel 2 na téma Prezentace Romů v médiích a kariéra novináře.

Celou akci doplní vystoupení předních romských umělců -  Vojty Lavičky a skupiny Gypsy Spirit a taneční skupiny Dance Dreams.


Romský pamětní univerzitní stipendijní program (Roma Memorial University Scholarship - RMUSP) 
Stipendijní program Romského vzdělávacího fondu (REF SP) vyhlašuje každoroční stipendijní cyklus Romského pamětního univerzitního stipendijního programu (RMUSP). RMUSP nabízí v otevřené akademické soutěži stipendium romským studentům, kteří jsou občany nebo mají trvalý pobyt v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Kosovu, Makedonii, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku, Slovensku a Turecku. O stipendium mohou žádat studenti bakalářských, magisterských nebo doktorandských programů, kteří studují na státem akreditovaných vysokých školách a to jak v prezenční, tak kombinované formě a bez omezení věku žadatelů.
Stipendium RMUSP je určeno na pokrytí výdajů spojených se studiem jako např. na úhradu učebnic, poplatků za zkoušky a částečně na pokrytí životních nákladů. Výše stipendia je vypočítána na základě částky 80 eur na akademický měsíc.
V akademickém roce 2013/2014 obdrželo stipendium 41 žadatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…