Ministr průmyslu zahájil strojírenský veletrh v Brně

30.09.2014 9:19

Svůj dvoudenní intenzivní program s řadou jednání se zástupci českých podnikatelů i zahraničních vystavovatelů v rámci své návštěvy 56. mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně zahájil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ministr průmyslu zahájil strojírenský veletrh v Brně
Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu
Popisek: Strojírenský veletrh v Brně zahájil ministr průmyslu Jan Mládek

Ještě před příjezdem na brněnské výstaviště, kde se největší strojírenský veletrh ve střední Evropě letos koná už po šestapadesáté, navštívil ministr Mládek Kompetenční centrum v Kuřimi. Toto zařízení poskytne zázemí pro výzkum a vývoj i prostory a technické zázemí především strojírenským a technologickým firmám. Svou roli bude hrát i v podpoře technického vzdělávání, které je klíčové pro moderní a konkurenceschopnou ekonomiku České republiky.

Program na veletrhu zahájil ministr Mládek dopolední návštěvou vybraných expozic za doprovodu předsedy Hospodářského výboru PSP ČR Ivana Pilného, hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka, rektora ČVUT Praha Petra Konvalinky a dalších významných hostů.

Jedním z klíčových témat jeho hovorů s vystavujícími zástupci českých firem byla právě problematika podpory technického vzdělávání. "Dnes se stále mluví hlavně o tom, jak jsou firmy ohroženy sankcemi, případně jak je třeba jim pomoci podporou exportu. Jistě, jsou to témata aktuální, ale z dlouhodobého pohledu zdaleka ne tak důležitá, jako ohrožení budoucnosti strojírenských firem špatnou úrovní a nedostatkem nových kvalifikovaných pracovníků," uvedl například Jan Rýdl mladší, statutární ředitel společnosti TOS VARNSDORF, a. s., jejíž stánek ministr Mládek rovněž navštívil.

"Rozumím stížnostem firem na nedostatek kvalitních technických pracovníků na trhu práce. Tento problém intenzivně vnímám, i proto jsem po svém nástupu do funkce uvedl, že problematiku podpory technického vzdělávání beru jako jednu ze svých hlavních priorit. Jako ministr průmyslu chci využít své funkce a tuto problematiku začít skutečně řešit," uvedl ministr Mládek.

Kromě stánků dalších významných strojírenských společností, např. Siemens, s.r.o., či TOSHULIN, a.s., ministr navštívil i expozici Číny - China Council for The Promotion of International Trade - Machinery Sub Council, expozici západočínské provincie Sichuan či robotický park Českomoravské elektrotechnické asociace. Tady měl příležitost pohovořit si s prezidentem asociace Jiřím Holoubkem, který ministrovi sdělil několik poznatků ze strojařské praxe. „Čas prokázal, že česká elektrotechnika je konkurenceschopná a je významným exportním subodvětvím. Vyvážíme skoro 80 % výrobků a služeb. To by ale nebylo možné bez soustavného aplikovaného výzkumu a průběžné inovace produktů. Programové projekty na podporu výzkumu mají velmi dobré motivační účinky a jsme za ně rádi. Přesto však podle našeho názoru nemohou být v těžišti podpory výzkumu programy, ale systémové stabilní nástroje. Proto očekáváme podporu výzkumu uplatňováním daňových odpočtů nákladů na výzkum a vývoj. V této oblasti dosud nedokážeme překonat mnoho administrativních bariér,“ představil problémy, které české elektrotechnické firmy nejvíce zlobí, předseda asociace Jiří Holoubek.

"Právě toto je jednou z významných přidaných hodnot strojírenského veletrhu. Mám zde příležitosti si na jednom místě pohovořit s celou řadou zástupců podnikatelské sféry a vyslechnout si z jejich vlastních úst problémy, které je tíží. Samozřejmě jejich připomínkám přímo z praxe věnuji velkou pozornost," uvedl ministr Mládek s tím, že skvělou zprávou letošního veletrhu je i navýšení počtu vystavovatelů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…