Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek navštívil pražské protonové centrum

18.02.2014 11:13

Praha 18. 2. 2014 – Ministr školství, mládeže a tělovýchovy PhDr. Marcel Chládek, MBA v doprovodu rektora Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc. navštívil pražské protonové centrum, které již přes rok léčí pacienty z celého světa.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek navštívil pražské protonové centrum
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

„Mě zajímá protonové centrum zejména za oblast vědy. Jestliže někde takové špičkové pracoviště je, jsem pro, aby se v něm špičková věda dělala, protože takových míst na světě moc není. Pokud se týká jeho medicínského využití, dám na stanovisko pana rektora Univerzity Karlovy jako odborníka,“ řekl při návštěvě protonového centra ministr Marcel Chládek.

Příkladem dobré spolupráce je dětská onkologie v pražském Motole, ze které do pražského protonového centra přicházejí na léčbu nejmenší pacienti. Právě u dětí by měla být protonová terapie v případě léčby ozařováním jasnou první volbou. Dle statistik je tato léčba jasně prospěšná pro asi 100 dětí a Česká republika je tak jedinou zemí na světě, která je schopna zabezpečit nejlepší možnou péči všem potřebným. „Protonová léčba pro děti i dospělé v indikovaných případech má své zastoupení zejména u mozkových nádorů, u nádorů pankreatu a u nádorů, kde je potřeba cílené léčby v rizikových strukturách okolí. Samozřejmě u dětí cílené záření zlepšuje kvalitu života do budoucna,“ reagoval na uvedené skutečnosti rektor UK Tomáš Zima.

Pražské protonové centrum má již od loňského září uzavřenou dlouhodobou smlouvu s Vojenskou zdravotní pojišťovnou ČR, jejíž klienti tak mají neomezený přístup k nejmodernější léčbě. V Praze se léčí pacienti ze zemí EU, ale i dalších zemí celého světa.  

Padla také otázka na cenu léčby. Třeba u karcinomu prostaty je v raných stádiích cena léčby v protonovém centru až o 100 tisíc levnější, než české pojišťovny běžně proplácejí při ozařování jinou metodou. Platí tak až 350 000,- Kč (RapidArc). Navíc pacienti léčení pomocí protonů mají téměř stoprocentní šanci na zachování potence, nejsou inkontinentní a nemusí se doživotně léčit z nežádoucích vedlejších účinků léčby. Současný proces schvalování léčby však ve svých důsledcích znamená, že do protonového centra musí jako samoplátci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …