Moravskoslezský kraj: Českotěšínští studenti se vrátí do moderní tělocvičny

27.02.2020 21:14

Po osmi letech se studenti Gymnázia Josefa Božka v Českém Těšíně dočkali nové školní tělocvičny. Za 60 milionů korun ji ze svého rozpočtu nechal vybudovat Moravskoslezský kraj. Moderní sportoviště bude gymnáziu dopoledne sloužit pro hodiny tělocviku, odpoledne bude tělocvičnu využívat mládež z různých sportovních oddílů.

Moravskoslezský kraj: Českotěšínští studenti se vrátí do moderní tělocvičny
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Původní tělocvičnu musel kraj jako zřizovatel gymnázia uzavřít a zbourat v roce 2011. Ukázalo se, že měla narušenou statiku a obsahovala silně karcinogenní azbest. Pokračování výuky v těchto nevyhovujících prostorech bylo tedy nepřijatelné. V dubnu 2017 schválili krajští zastupitelé výstavbu nové tělocvičny a následovalo nutné kolečko výběrových a zadávacích řízení. Jsem rád, že zhotovitel dodržel všechny nasmlouvané termíny a gymnazisté tak už mají k dispozici nové sportoviště,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že náklady ve výši 60 milionů korun uhradil kraj ze svého rozpočtu.

Součástí projektu byla samotná výstavba i vybavení tělocvičny, kde nechybí zázemí s šatnami a kabinety. „Hala musela korespondovat se sousední funkcionalistickou budovou školy, která je památkově chráněna. V interiéru tělocvičny je poměrně zajímavé propojení oceli a barevných dřevotřískových OSB desek, které jsme dle návrhu použili na obložení stěn tělocvičny, přiznané jsou i konstrukce střechy z oceli,“ představil projekt zástupce zhotovitele Beskydská stavební Jiří Kuchtíček.

Budova nové tělocvičny stojí na místě tělocvičny původní. Tím se zachovalo vnitřní nádvoří, které navazuje na venkovní sportovní plochy. Po demolici zůstal spojovací krček do budovy školy, na který je nová tělocvična napojená.

„Jsem rád, že má gymnázium po dlouhých osmi letech novou moderní halu. Hodiny tělocviku jsou důležité nejen pro kondičku a zdraví žáků, ale také jako důležitá součást výuky, kdy si mohou středoškoláci na sportovišti pročistit hlavu a aktivně si odpočinout. Nová tělocvična má také tribunu se 150 místy k sezení, ozvučení s elektronickým ovládáním, elektronické informační tabule a napojené přenosné kamery, které umožní pořádání a záznam turnajů,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a dodal, že kraj chystá také úpravu venkovního areálu. „V krajském rozpočtu je vyčleněno dalších 11 milionů korun, které půjdou kromě úpravy přilehlých ploch areálu školy i na vytvoření nových venkovních sportovišť,“ uzavřel náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…