Moravskoslezský kraj: Lenka Koždoňová získala titul mistr tradiční rukodělné výroby

30.01.2023 10:29 | Tisková zpráva

Důležitým nositelem historicko-kulturního dědictví regionu jsou mimo jiné místní tradiční řemesla. Titul Mistr rukodělné výroby každoročně Moravskoslezský kraj uděluje osobnostem, které tato rukodělná řemesla udržují, kvalifikovaně je prezentují veřejnosti nebo dokonce předávají dalším generacím. Letošním držitelem titulu je Lenka Koždoňová z Košařisk, která z ovčí vlny vyrábí tradiční gorolské krojové součástky.

Moravskoslezský kraj: Lenka Koždoňová získala titul mistr tradiční rukodělné výroby
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Díky nadšencům, kteří se intenzivně věnují starobylým řemeslům a rukodělným technikám, se můžeme takřka dotknout minulosti a života našich předků. Tito lidé jsou pro zachování místních tradic nesmírně důležití, proto Moravskoslezský kraj uděluje titul Mistr rukodělné výroby. Díky Lence Koždoňové víme, jak vypadala výroba gorolských hrubých ponožek nazývaných kopyce nebo třeba notkonči, což je šňůra, která je součástí krojové obuvi. Jsem rád, že se mezi námi stále najdou lidé, kterým není lhostejná naše minulost, a kteří s ochotou a nadšením místní tradice uchovávají. Jejich práci pak mohou využívat například muzea nebo folklórní soubory,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který titul paní Lance Koždoňové osobně předal.

V minulých letech titul Mistr tradiční rukodělné výroby obdržel například umělecký kovář Zbyněk Pechál, který se zabývá tepáním v mědi. Nositeli titulu jsou i řezbář Pavel Kufa z Těšínska nebo Richard Mlýnek, který se věnuje sanacím historických střech, podílel se například na opravě střechy chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Pekařka Milada Pohanková pak byla oceněna za tradiční svatební koláče, takzvané hnětky.

„Kromě rukodělných řemeslných technik jsou pro uchovávání naší minulosti důležité také památky tradičního lidového stavitelství, umělecké soubory oživující lidovou kulturu, kronikáři obcí nebo sbírky artefaktů lidové kultury. A důležité jsou i akce, které jsou lidové kultuře věnované. Letos jsme titul udělili v rámci akce Za tradiční rukodělnou výrobou zaměřené na výrobu lidového textilu.

Návštěvníci mohli poznat kromě práce naší oceněné i techniky jemné paličkované krajky, vyšívání krojů, vrapování sukní nebo pikýrování klop. Jsem rád, že se podobné akce v našem regionu stále konají, jejich organizátorům určitě patří poděkování,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …