Moravskoslezský kraj: Oddělení rehabilitace v Metylovicích prošlo proměnou

02.02.2016 20:54

Kompletní rekonstrukci má za sebou rehabilitační oddělení Odborného léčebného ústavu Metylovice – Moravskoslezské sanatorium. Úpravy za téměř šest milionů korun odstartovaly v říjnu loňského roku. Kraj na ně poskytl dotaci ve výši dvou milionů korun, další téměř čtyři miliony korun uhradila organizace z vlastních zdrojů.

Moravskoslezský kraj: Oddělení rehabilitace v Metylovicích prošlo proměnou
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Rehabilitační oddělení v Metylovicích prošlo radikální proměnou. „Rekonstrukce změnila nevyhovující a zastaralé prostory našeho rehabilitačního oddělení v moderní pracoviště, ve kterém poskytujeme léčbu dětem během léčebného pobytu podle určené diagnózy, (neurologická, respirační, obezita a ortopedické vady) i externím pacientům. V posledních pěti letech dochází k markantnímu zvýšení nárůstu dětských i dospělých pacientů, kteří rehabilitační péči potřebují,“ říká Gabriela Rumíšková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Odborného léčebného ústavu Metylovice.

Úpravami vznikly samostatné cvičebny, i pracoviště pro individuální rehabilitaci se speciálními cvičeními (např. Vojtova metoda nebo Bobath koncept). Přibyla mořská lázeň pro léčení kožních a respiračních onemocnění, prostory pro elektroléčbu, magnetoterapii a vodoléčbu, nově vznikla i herna s kuchyňkou pro ubytované matky s dětmi.

„Do zlepšování úrovně krajských zdravotnických zařízení se snažíme podle možností investovat rovnoměrně. Chceme, aby se v nich dobře cítili klienti, kterým zařízení nabídne špičkovou léčbu v komfortním prostředí, jako tomu je v opraveném rehabilitačním oddělení léčebného ústavu v Metylovicích, ale aby měl také náležité zázemí personál. Bez něj by to ve zdravotnictví prostě nešlo,“ říká Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Kraj v posledních letech poskytl léčebnému ústavu v Metylovicích mimo jiné téměř deset milionů korun na zateplení zařízení, 852 tisíc na úpravu parku nebo necelé dva miliony korun na rekonstrukci kotelny.

„Odborný léčebný ústav v Metylovicích patří mezi unikátní pracoviště v našem kraji, které poskytuje péči dětem ve věku od 3 do 15 let s chorobami nervové, oběhové a dýchací soustavy či pohybového ústrojí. Má svou vlastní mateřskou a základní školu, je zde také ambulance praktického lékaře pro děti a dorost z Metylovic. Ústav prochází postupnou modernizací a dostavbou, jednotlivá oddělení jsou průběžně vybavována moderní lékařskou technikou,“ dodává Jiří Martinek, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec