Moravskoslezský kraj: Při potravinové sbírce se vybralo přes devět tun jídla za téměř půl milionu

15.11.2017 21:39

Zaměstnanci krajského úřadu a organizací zřizovaných Moravskoslezským krajem shromáždili v letošním ročníku Potravinové sbírky téměř 9,4 tuny potravin za téměř půl milionu korun.

Moravskoslezský kraj: Při potravinové sbírce se vybralo přes devět tun jídla za téměř půl milionu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Během pěti dnů krajské potravinové sbírky (16. až 20. 10.) se tak podařilo nasbírat o téměř 400 kilogramů potravin více než loni. Potraviny byly předány zástupcům Potravinové banky Ostrava, kteří je distribuovali prostřednictvím svých členských organizací mezi lidi v nepříznivé životní situaci. Pomoc tak ocení například matky s dětmi, lidé bez přístřeší nebo osoby s různým druhem zdravotního postižení.

„S chudobou se může potkat každý z nás, ať už v důsledku nečekaných a neovlivnitelných životních událostí nebo následkem vlastních rozhodnutí. Jsem proto velmi rád, že dárců s dobrým srdcem letos přibylo. Vážím si pomoci všech, kteří se do sbírky zapojili, ať už poskytnutím potravin nebo času a schopností na zajištění organizace celé akce,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza. Potravinovou sbírku vnímá jako jeden z projevů společenské odpovědnosti Moravskoslezského kraje, který každoročně podporuje činnost Potravinové banky v Ostravě také finančně. „Loni získala Potravinová banka od kraje 200tisícovou dotaci,“ upřesnil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Myšlenku vzájemné solidarity a pomoci lidem v nouzi podpořili Moravskoslezský kraj a jeho partneři už sedmým rokem. Smyslem akce je upozornit na celosvětový problém chudoby a hladu, se kterým se potýkají některé části světa, a omezení plýtvání jídlem zejména ve vyspělých společnostech. V Evropské unii se ročně vyplýtvá 88 milionů tun potravin (tzn. 173 kg na osobu, v ČR je to 81 kg na osobu), přičemž z poloviny se o to „zaslouží“ domácnosti.

„Každý člověk má svůj příběh, do svízelné životní situace se může dostat každý z nás. Je tedy důležité si uvědomit, že pomoc formou sbírky potravin spočívá v zabezpečení nejzákladnější lidské potřeby. Jsem nesmírně potěšen, že myšlenka vzájemné solidarity a pomoci je mezi lidmi Moravskoslezského kraji živá a daří se ji dlouhodobě rozvíjet. Věřím, že ohlas této akce bude přetrvávat i v následujících letech, “ dodal náměstek moravskoslezského hejtmana pro sociální záležitosti Jiří Navrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…