Moravskoslezský kraj: Seniory pomohou zachraňovat obálky v ledničce

03.12.2019 16:26

Přes 60 tisíc seniorů v regionu bude mít v lednici obálku s osobními informacemi, důležitými pro záchranáře. Podobný projekt už úspěšně funguje v dalších koutech republiky, nyní zvyšuje bezpečnost seniorů také Moravskoslezský kraj. Projekt má název IN.F.Obálka, tedy „INformace jako Forma Ochrany“.

Moravskoslezský kraj: Seniory pomohou zachraňovat obálky v ledničce
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Chceme posílit bezpečí seniorů v našem kraji a zároveň usnadnit práci záchranářům. V plastové obálce bude informace o zdravotním stavu, užívaných lécích, ale také kontakty na blízké. Takže pokud se stane, že bude babička nebo dědeček v bezvědomí, důležité informace budou okamžitě po ruce,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a vysvětlil, že kromě obálky s dotazníkem k vyplnění dostanou senioři také speciální samolepku nebo magnet, podle kterého záchranáři poznají, že je obálka v lednici připravena. Samolepka bude umístěna na lednici nebo na dveře z vnitřní strany bytu.

O IN.F.Obálkách jsou informovány všechny složky záchranného systému, jejich zástupci pomáhali určit jejich podobu a obsah. „Tento projekt Moravskoslezského kraje samozřejmě vítáme. Nejsou výjimkou situace, kdy naši zdravotníci přijedou k zásahu a o dotyčném nevědí nic. Teď, když uvidíme samolepku IN.F.Obálka, bude stačit sáhnout do lednice. Informace o lécích, které pacient bere, o alergiích, kterými trpí nebo jakékoliv další upozornění, nám pomohou určit nejvhodnější způsob ošetření,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř.

Při přípravě projektu byly osloveny obce v regionu, které budou pomáhat s distribucí obálek. V první vlně si o obálku řeklo skoro 30 obcí pro 35 tisíc seniorů, tyto obce dostanou obálky v první polovině prosince. Celkem ovšem bude připraveno 61 tisíc kusů, obce si ve druhé vlně o obálky budou moci žádat ještě do konce roku. „Část obálek rozdělíme také do našich Senior Pointů. Na každé pobočce bude nejpozději od začátku ledna připraveno 500 obálek. Jejich použití je velmi jednoduché. Senioři vyplní podle přiložených pokynů jednoduchý formulář, vloží ho do speciální plastové obálky, pak dají obálku do ledničky, nejlépe do vnitřní přihrádky dveří. Pak samolepkou označí dveře lednice nebo dveře z vnitřní strany bytu, tak budou záchranáři vědět, že je pro ně IN.F.Obálka v ledničce připravená,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Navrátil s tím, že lednice je univerzální, dobře rozpoznatelné místo pro záchranáře, které se osvědčilo i v jiných regionech. Navíc v případě požárů vydrží informace v obálce v lednici nejdéle neporušené.

Celý projekt bude stát 1,35 milionu korun, 70% nákladů pokryje státní dotace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, zbytek zaplatí kraj ze svého rozpočtu. IN.F.Obálka bude obsahovat plastovou obálku, formulář k vyplnění, informační leták s návodem vyplnění a informační samolepku nebo magnetku na lednici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…