Moravskoslezský kraj: Vědecká knihovna nabízí i mozkový jogging a další online služby

05.04.2020 11:42

I když je budova Moravskoslezské vědecké knihovny kvůli pandemii koronaviru zavřená, tok vědění a informací nepřerušila. Se svými čtenáři a klienty jsou pracovníci knihovny v kontaktu neustále, knihovnické služby jim poskytují online. A nejen ty stávající, nabízejí i zcela nové. Zapojili se také do projektu Tiskne celé Česko a pomáhají vyrábět ochranné pomůcky.

Moravskoslezský kraj: Vědecká knihovna nabízí i mozkový jogging a další online služby
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Pro úspěšné zvládnutí studia je nezbytné mít k dispozici kvalitní studijní materiály. Jsem proto velmi rád, že Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě dělá maximum pro to, aby se lidé mohli kvalitně vzdělávat i v období nouzového stavu. Těší mě, že nabízí i nové služby. Mohou je využívat i senioři nebo rodiče, kteří se prostřednictvím internetu doma učí se svými dětmi. Oceňuji a děkuji za aktivitu navíc. Že se knihovníci ‚rekvalifikovali‘ i na tiskaře a na 3D tiskárně vyrábějí čelenky k ochranným štítům pro zdravotníky je obdivuhodné. Dokazuje to, že se umíme semknout a pomáhat si, když je těžko,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě zpřístupnila výukové materiály na svém Moodlu, který je dostupný přes webové stránky ZDE. Vysokoškolákům tu nabízí kurz Napíšu diplomku, středoškolákům Píšu maturitní/seminární práci. Pedagogům vedoucím maturitní práce zprostředkovává vzory pro napsání odborného textu.

„Na Moodlu najdou naši klienti a čtenáři zajímavé materiály, i když už mají svá studia za sebou. Pokud se prostě jen chtějí naučit něco nového, mohou třeba zkusit vytvářet pozvánky či letáčky prostřednictvím grafického nástroje Canva. Když začínají s angličtinou a jsou pokročilejšího věku, může se jim hodit kurz Základní anglické fráze pro seniory,“ řekla ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě Libuše Foberová.

Dodala, že vědecká knihovna provozuje bez přerušení i další online služby – pomůže při práci s odborným textem, zpracuje rešerše. Při problémech s chytrým telefonem, facebookem či dalšími IT službami nabízí službu Info Help, vysokoškolákům pomůže při psaní závěrečné práce služba DiploGuru. „Samozřejmě nezapomínáme ani na knihy. Všichni registrovaní čtenáři mají přístup k takovému množství e-knih, že si určitě vybere každý. K dispozici je jich více než 14 tisíc. Zdarma pro všechny zájemce nabízí knihovna volný přístup ke starším regionálním e-knihám, kterým už uplynula autorská práva,“ upřesnila ředitelka vědecké knihovny Libuše Foberová.

Dodala, že pracovníci knihovny pomáhají vyrábět také ochranné pomůcky. „Loni jsme pořídili roboty a 3D tiskárny, které pomáhají při výuce programování a logického myšlení. Díky nim jsme se nyní mohli zapojit do projektu Tiskne celé Česko (ZDE), který spojuje 3D tiskaře z celé republiky. Na naší 3D tiskárně tiskneme čelenky k ochranným štítům, výtisky pak posíláme zdarma poštou do Chrudimi, kde se dezinfikují, kompletují s plexisklem a distribuují potřebným. Odeslali jsme již 130 čelenek, další se stále tisknou,“ popsala ředitelka knihovny Libuše Foberová.

Upozornila, že na sociálních sítích najdou zejména studenti informace o elektronických zdrojích a knihách, ke kterým se po dobu nouzového stavu dostanou zdarma. Totéž platí i pro rodiče dětí, kteří tu najdou inspiraci, jak společně trávit čas. Zajímavé soutěže, virtuální prohlídka aktuální výstavy či úkoly v rámci mozkového joggingu, to je další příspěvek knihovny virtuálním návštěvníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…