Moravskoslezský kraj k situaci v orlovské nemocnici

11.12.2018 14:41

Vyjádření náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera k situaci v krajské nemocnici v Orlové.

Moravskoslezský kraj k situaci v orlovské nemocnici
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Starosta města Orlové pan Chlubna nemluví pravdu. V tuto chvíli zvažujeme právní kroky za šíření poplašných zpráv. Pobočka karvinské nemocnice v Orlové se v žádném případě nezavírá. Naopak. Pacienti v ambulantní péči nepocítí žádný rozdíl, u některých ambulancí dokonce dojde k rozšíření ordinačních hodin. Stěhovat se budou pouze lůžková oddělení a to do minutových dojezdových vzdáleností. Při plánování přesunu těchto lůžek jsme vycházeli z dlouhodobých analýz, které ukazovaly jejich nevyužívání. Dále se v orlovské pobočce nemocnice otevřou lůžka následné péče, o které je v tuto chvíli vysoký zájem a v současnosti na ně pacienti čekají i několik měsíců. Musím přiznat, že mě osobně mrzí a překvapuje, že pan starosta považuje péči o seniory a dlouhodobě nemocné za méně důležitou.

Město Orlová vyjádřilo vůli převzít si orlovskou pobočku Karvinské nemocnice. Před tímto krokem musím varovat, protože ten ve výsledku znamená její likvidaci. Z dnešního pohledu líbivé gesto přinese za pár let neřešitelné problémy v oblasti financí i zajištění odborného personálu. Nicméně pokud by přes tato varování město na svém záměru trvalo, jsme samozřejmě otevřeni jednáním.

Nazvat optimalizační změny LIKVIDACÍ orlovského pracoviště je zcela ZCESTNÉ, NESPRÁVNÉ A ZÁMĚRNĚ ZAVÁDĚJÍCÍ

Ad 1)
Pan starosta tvrdí, že by Orlová s 30 tisíci obyvateli bylo jediné město nad 22 tisíc obyvatel bez akutní péče.
Nepravdivé tvrzení.
Například Český Těšín, který má 24 155 obyvatel, nemocnici s akutní péčí nemá. Soukromá zdravotnická skupina AGEL tu má pouze oddělení následné péče s rehabilitačním zaměřením. Občané Těšína jezdí nejčastěji do nemocnice v Třinci (12 km) nebo do Karviné (16 km) a tento dojezd neřeší.

Ad2)
Pan starosta se ptá, zda změny nemají cíl ve výsledku orlovské pracoviště zpřístupnit k soukromým účelům.
Spekulativní dotaz.
Vedení nemocnice nemá v žádném případě záměr zpřístupnit nemocnici v Orlové k soukromým účelům a tvrdě se ohrazuje proti této spekulaci. Politické vedení kraje ve svém programovém prohlášení jednoznačně deklarovalo, že nedopustí privatizaci svých nemocnic.

Ad3)
Pan starosta definuje spádovou oblast Orlové, tvrdí, že zajišťuje péči 55 tisícům lidí.
Nesprávné tvrzení.
Pan starosta nesprávně definuje spádovou oblast Orlové. Ze statistiky Ministerstva vnitra vyplývá, že pod Orlovou patří pouze Petřvald, spádovost Orlové je tedy 38 tisíc obyvatel. (Dolní Lutyně a Rychvald patří pod Bohumín, Dětmarovice pod Karvinou. Nemocnice Karviná-Ráj má spádovost přes 64 tisíc obyvatel.)
Pan starosta zdůrazňuje věhlas orlovské ortopedie:
Ortopedie určitě neztratí svůj věhlas tím, že se posune o 12 km na jiné pracoviště stejné nemocnice, a to navíc s plnohodnotným vybavením a se snahou, aby se personálně přesunula celá oddělení. Pracoviště Orlová v současnosti nemá k dispozici CT, Karviná-Ráj ano. V současné době pacienti orlovské ortopedie proto pendlují na CT z Orlové do Karviné a zpět. Přesun bude pro pacienty znamenat větší komfort.

Ad4)
Podle pana starosty má interní oddělení na pracovišti v Orlové vysokou obložnost.
Nepravdivé tvrzení.
Obložnost v orlovské nemocnici je v současné době 77 procent. Čtvrtina lůžek je tedy stále nevyužitá. Optimalizací proto nedojde ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro občany.
Potvrzuje to také zkušenost z minulého roku: Přechodně byly zároveň uzavřeny interny v Karviné-Ráji (7 a 8/2017) a v Bohumíně (7/2017) - v okrese Karviná nedošlo ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče. Důvod: MSK je kraj s nadstandartní hustotou nemocnic. Pozor, interna v Havířově nikdy uzavřena nebyla, jak píše starosta, pouze došlo k přechodnému snížení lůžkového fondu.
Zdravotnický personál je sice v Orlové stabilizovaný, ovšem za cenu nadměrných přesčasů, kvůli kterým hrozí přepracovanost, následná únava či nesoustředěnost při výkonech.

Ad5)
Starosta Orlové tvrdí, že karvinské pracoviště nesplňuje hygienické a technické standardy a přesun ortopedie ovlivní kvalitu a rozsah ortopedických operací, což povede k likvidaci oddělení.
Nepravdivé tvrzení.
Přesun ortopedické operativy nastane až po pečlivé a perfektní přípravě nových sálů. Do té doby se budou operace provádět na orlovském pracovišti. Pacienti přijíždějí za lékaři, nikoliv do konkrétního města. Nechceme péči zrušit ani omezit, pouze přesunout o 12 km. Nové operační sály budou odpovídat požadovaným standardům tak, aby byla zachována kvalita poskytované péče.

Ad6)
Podle pana starosty, byla pracovní skupina, která návrh optimalizace od června posuzovala, ustavena účelově.
Nepravdivé tvrzení.
Desetičlennou skupinu logicky tvořili také odborníci, kteří se na návrhu optimalizace podíleli, ale také dva zástupci Orlové a dva zástupci Bílovce. Důkazem může být, že výstupem této skupiny nakonec bylo doporučení na změnu rozhodnutí ohledně Bílovecké nemocnice.
Komise byla složena z odborníků – MUDr. Gebauer, MUDr. Václavec, MUDr. Matušek, MUDr. Vítek, Ing. Rydrych, Ing. Matěj, JUDr. Horák, MUDr. Burianová, MUDr. Knybel, p. Saksa.

Ad7)
Podle pana starosty se důvody pro optimalizaci neustále mění.
Nepravdivé tvrzení.
Není to pravda. Základní důvody jsou neustále tři – personální, ekonomický a vývoj populace ve spádové oblasti. Možná se mění téma, na které se případní odpůrci zaměřují, nicméně stále platí, že byly změny navrženy komplexně, s ohledem na aktuální potřeby a situaci v regionu. Optimalizace má za úkol stabilizovat zdravotní péči nejen z krátkodobého pohledu, ale především z dlouhodobého, to je v horizontu minimálně 5 let a dále.

Ad8)
Pan starosta tvrdí, že pro mnoho zdravotníků je z morálních i ekonomických důvodů lákavější přejít do soukromého sektoru, městských nemocnic či se vrátit do rodišť mimo Moravskoslezský kraj.
Morální důvody nehodnotíme. Čísla však hovoří jasně: V nemocnicích zřizovaných Moravskoslezským krajem jsou platy všech zaměstnanců srovnatelné s platy v personálu v městských či soukromých nemocnicích. Na některých pozicích jsou krajští zaměstnanci placeni dokonce lépe.

Ad9)
Pan starosta tvrdí, že se schválením optimalizace dojde k rozpadu fungujících týmů a destabilizaci zdravotní péče v okresu Karviná.
Nepravdivé tvrzení.
Vedení nemocnice usiluje o přesunutí celých týmů – lékařských i nelékařských. Deklaruje to po celou dobu diskuse o optimalizaci s primáři, lékaři, zdravotními sestrami a dalšími zaměstnanci včetně zástupců odborů. Vedení si váží práce veškerého personálu orlovské nemocnice, všichni lékaři a zdravotní sestry jsou důležití, vedení stojí o všechny zaměstnance pracoviště Orlová. Nechceme kolektivy rozbít, máme zájem na tom, aby celé kolektivy pracující na akutních lůžkách v Orlové přešly na pracoviště do Karviné-Ráji. Zaměstnanci mají také možnost jít pracovat na obdobné odborné pozice do krajské nemocnice v Havířově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…