Moravskoslezský kraj převzal už podruhé ocenění za „NEJ“ projekt

05.06.2015 16:50

Moravskoslezský kraj obdržel za projekt na ochranu životního prostředí už podruhé ocenění „Best projects,“ které každoročně uděluje Evropská komise. Čestnou plaketu převzal (4. 6. 2015) na slavnostním ceremoniálu, uspořádaném v rámci tzv. Zeleného týdne (Green Week) v Belgii Tomáš Kotyza, ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského.

Moravskoslezský kraj převzal už podruhé ocenění za „NEJ“ projekt
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Evropská unie každoročně financuje prostřednictvím programu LIFE projekty na ochranu životního prostředí a záchranu fauny a flóry, z nichž Evropská komise vybere a ohodnotí ty nejpřínosnější.

Ocenění „NEJ“ získal Moravskoslezský kraj poprvé v roce 2012 za projekt snížení výskytu křídlatky na ploše tři sta padesáti hektarů v povodí řeky Morávky. „Projekt byl zaměřen na plošnou likvidaci této invazivní rostliny, která utlačuje původní rostlinné druhy a umí napáchat i velké hospodářské škody. Díky projektu se podařilo výrazně snížit její výskyt v cenném území,“ říká ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Evropská komise letos zařadila do kategorie Best Nature Projects opět projekt Moravskoslezského kraje s názvem Jednotný informační a komunikační systém ochrany přírody v NUTS II Moravskoslezsko. Ten kraj a jeho krajský úřad realizoval v letech 2010–2013 ve spolupráci s  Ministerstvem životního prostředí, Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky, Lesy České republiky, občanským sdružením Hájenka, ZO ČSOP Salamandr a Actaeou, společností pro přírodu a krajinu.

Realizaci projektu jednotného informačního a komunikačního systému ochrany přírody za téměř 814 tisíc EUR podpořila Evropská komise částkou 356 tisíc EUR, zbytek (necelých 458 tisíc EUR) financoval Moravskoslezský kraj spolu s partnery projektu. 

„Ocenění, které letos Moravskoslezský kraj jako realizátor projektu obdržel, patří všem zainteresovaným partnerům. Díky finančnímu příspěvku Evropské komise se nám podařilo mimo jiné otevřít stezky Bílá Opava a Velká Kotlina v Jeseníkách, obnovit 150 informačních tabulí v chráněných krajinných oblastech i mimo ně, i realizovat billboardové kampaně zaměřené proti ilegálnímu motokrosu a na podporu soustavy Natura 2000. Součástí projektu bylo také vydání dvousetstránková publikace Příroda a krajina Moravskoslezského kraje, která je originální slohem i grafickým zpracováním a našla si široký okruh příjemců,“ sdělil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…