Moravskoslezský kraj si půjčuje chytře a levně. Při splácení šetří desítky milionů

16.06.2019 20:32

Moravskoslezskému kraji se daří snižovat svoje dlouhodobé závazky vůči bankám. Zároveň dbá na to, aby úvěry byly co nejlevnější. Proto nyní krajští zastupitelé využili příznivé situace na trhu v dlouhodobých úrokových sazbách a rozhodli se refinancovat vybrané úvěrové tranše čerpané u Evropské investiční banky. Kraj tak ušetří 35 milionů korun.

Moravskoslezský kraj si půjčuje chytře a levně. Při splácení šetří desítky milionů
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj si v minulosti vzal od Evropské investiční banky (EIB) dva úvěry, které využíval zejména na zaplacení svého podílu u investičních akcí spolufinancovaných z evropských peněz. Úvěr z roku 2005 splatil vloni, v současnosti splácí 2miliardový úvěr uzavřený v roce 2010. Tuto půjčku čerpanou v pěti tranších v průběhu pěti let kraj podle splátkového kalendáře doplatí v roce 2025.

„Dvě tranše jsme čerpali s velmi výhodnou pevnou úrokovou sazbou. Proto je budeme dál splácet EIB podle dohodnutých podmínek. U zbývajících tří s pohyblivou úrokovou sazbou a přirážkou až 0,8 procenta ročně jsme využili příznivé situace na finančním trhu a rozhodli se je refinancovat. Tak, abychom zaplatili co nejméně na úrocích. Koncem března jsme proto vyhlásili mezi bankami poptávkové řízení, se svou nejvýhodnější nabídkou zvítězila UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia díky záporné přirážce k pohyblivé úrokové sazbě,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance, majetek a investice Jaroslav Kania.

Dodal, že krajští zastupitelé dnes schválili smlouvu s UniCredit Bank o refinancování. „Splacení 1miliardové půjčky u UCB tak bude levnější o 35 milionů korun než u EIB,“ upřesnil náměstek hejtmana Jaroslav Kania s tím, že kraj tak naplňuje akční plán pro rok 2019 v rámci Strategie Krajského úřadu Moravskoslezského kraje do roku 2025 v oblasti odpovědné správy financí a majetku kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…