Moravskoslezský kraj udělal další krok k odstranění paliva z lagun ve Vratimově

22.04.2017 15:40

Moravskoslezský kraj včera podal projektový námět na odstranění paliva z lagun ve Vratimově do výzvy Státního fondu životního prostředí. Palivo, které představuje dlouhodobou ekologickou zátěž, bylo do areálu bývalých vratimovských papíren navezeno v letech 2010 až 2011.

Moravskoslezský kraj udělal další krok k odstranění paliva z lagun ve Vratimově
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Po letech, kdy se o problému pouze debatovalo, se vedení kraje rozhodlo změnit přístup a vynaložit veškeré úsilí k jeho vyřešení. Dnes jsme podali projektový námět a s vlastníkem areálu máme uzavřenu smlouvu o zajištění přístupu. Zpracováváme také realizační projekt, který je nezbytným podkladem pro podání žádosti o poskytnutí podpory,“ říká Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana MSK pro životní prostředí.

Při zpracování posudku, který je součástí projektového námětu, se ukázalo, že laguny byly přimíchány také do náspu v areálu. „I když se proti původně předpokládaným šesti tisícům tun odpadu množství navýší o dalších zhruba tisíc tun, chceme vyčistit celou lokalitu, včetně náspu,“ doplňuje náměstkyně Jarmila Uvírová s tím, že pokud bude projektový námět fondem akceptován, a práce půjdou podle harmonogramu, mělo by být palivo z lagun odstraněno do konce roku 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…