Muzeum romské kultury: Archeologický výzkum v oblasti hromadných hrobů v Letech

13.11.2018 12:20

V pondělí 12. 11. 2018 ve 12 hodin proběhla tisková konference u příležitosti provedení archeologické sondy a odběru DNA za účelem identifikace obětí pohřbených v hromadných hrobech v Kulturní památce Lety.

Muzeum romské kultury: Archeologický výzkum v oblasti hromadných hrobů v Letech
Foto: Max
Popisek: Památník v Mirovicích, hřbitov zemřelých z tábora v Letech u Písku

Začátkem listopadu proběhl archeologický výzkum u hromadných hrobů obětí tzv. cikánského tábora v Letech a geofyzikální výzkum v oblasti bývalého tábora. Mezinárodní výzkumný tým pod vedením doc. Pavla Vařeky ze Západočeské univerzity v Plzni poprvé provádí neinvazivní archeologickou sondu i v oblasti pietního místa, které dříve sloužilo jako hromadné pohřebiště pro oběti tábora během druhé světové války. Během sondy do jednoho z hromadných hrobů se podařilo odebrat vzorek DNA, která bude podrobena zkoumání pro identifikaci zde pohřbených obětí.

Historie letského tábora začíná v roce 1940, kdy zde byl zřízen tzv. kárný pracovní tábor pro pro zdravé muže nad 18 let věku „štítící se práce”, kteří nemohli prokázat, že mají řádným způsobem zajištěnu obživu a odpykávali se trest prací na stavbě úseků dálnice z Plzně do Moravské Ostravy.

V roce 1942 (2. srpna) se tábor mění v tzv.cikánský tábor a slouží k internaci českých Romů a Sintů. V nelidských podmínkách jsou zde drženy celé rodiny. Kapacita tábora je mnohonásobně překročena, panují zde otřesné hygienické i stravovací podmínky a v již na přelomu let 1942 a 1943 zachvátí tábor tyfová epidemie. Z tohoto důvodu již nejsou oběti pohřbívány na hřbitově v nedalekých Mirovicích a dochází ke zřízení provizorního pohřebiště v blízkosti tábora (dnes KP Lety).

V květnu a srpnu 1943 proběhly hromadné transporty vězňů do koncentračního tábora Auschwitz II-Birkenau. Tzv. cikánským táborem I. – Lety u Písku prošlo 1309 osob, z nichž nejméně 327 zde zahynulo. Ještě v roce 1943 byly samotné budovy tábora srovnány se zemí a vypáleny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…