Muzeum umění Olomouc: Fotografka Lena Jakubčáková vystaví Babu z lesa

22.02.2016 20:33

Portréty neobyčejné stařenky, která už desítky let žije sama v lese nad zatopenou vesnicí nedaleko Košic, vystaví od 23. února v olomoucké galerii Café Amadeus slovenská fotografka Lena Jakubčáková.

Muzeum umění Olomouc: Fotografka Lena Jakubčáková vystaví Babu z lesa
Foto: olmuart.cz/Ivo Přeček
Popisek: Muzeum umění Olomouc

Soubor nazvaný Baba z lesa bude v kavárně Arcidiecézního muzea do 24. dubna. 

Soubor Baba z lesa je podle kurátorky Štěpánky Bieleszové ponorem do neobyčejného života poslední obyvatelky dnes už neexistující vesnice na východě Slovenska, která od roku 1966 spočívá pod hladinou přehrady Ružín. „Baba z lesa je zároveň přezdívka, kterou se stařenka sama představuje,“ doplnila.

Fotografka Lena Jakubčáková vystaví v Olomouci Babu z lesa

Pozoruhodná žena žije už desítky let v lese nad zatopenou vesnicí, ve velkém nedokončeném domě, v tajemném a na první pohled temném světě. „Na tomto pozadí jemně září její prostá, čistá a smířená duše. Navzdory těžkému osudu a drsným životním podmínkám je dokonale vyrovnaná se životem a připravená kdykoliv zemřít,“ podělila se o své dojmy fotografka Lena Jakubčáková. Drsnost její povahy i prostředí může vyplašit nejednoho městského člověka. „Za tímto jemným závojem se ale skrývá láskyplné srdce, křehkost, nevšední životní zkušenost a dnes už vzácná moudrost starého člověka,“ dodala. Soubor fotografií by měl letos vyjít knižně. 

Fotografka Lena Jakubčáková vystaví v Olomouci Babu z lesa

Snímky Leny Jakubčákové zařadil opavský Institut tvůrčí fotografie také do kolekce, která jej bude reprezentovat v Paříži na studentské výstavě evropských fotografických škol.

Jakubčáková v galerii Café Amadeus nevstavuje poprvé. V roce 2011 zavedla její návštěvníky mezi slovenské vězně ve věznicích Sabinov a v Prešově prostřednictvím dokumentárního cyklu V odloučení. Výstava Baby z lesa bude zahájena v úterý 23. února za účasti autorky a potrvá do 24. dubna.

Galerie Café Amadeus ve stejnojmenné kavárně Arcidiecézního muzea Olomouc vznikla na podzim roku 2009. Dramaturgie výstav vzniká ve spolupráci s Institutem tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě a zaměřuje se na tvorbu střední a nejmladší generace.

Fotografka Lena Jakubčáková vystaví v Olomouci Babu z lesa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…