NG zahajuje první edici cyklu Salm Modern - vystavuje Basquiata, Haringa či Warhola

25.11.2018 14:33

Národní galerie Praha (NGP) ve spolupráci se Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) a Sammlung Hoffmann Berlin představuje v Salmovském paláci vůbec poprvé v zahraničí široké veřejnosti výběr mimořádně kvalitních děl ze Schenkung Sammlung Hoffmann, jedinečný svou šíří.

NG zahajuje první edici cyklu Salm Modern - vystavuje Basquiata, Haringa či Warhola
Foto: ngprague.cz
Popisek: Národní galerie

Výstava Možnosti dialogu uvádí slavná jména moderního a současného umění, včetně Mariny Abramović, Jeana-Michela Basquiata, Antonyho Gormleyho, Keitha Haringa či Andyho Warhola, jejichž díla vstupují do dialogu s českými umělkyněmi a umělci.

Sammlung Hoffmann Berlin

Na jaře obdržely Staatliche Kunstsammlungen Dresden v rámci velkorysého daru významnou sbírku Eriky a Rolfa Hoffmannových. Soubor zahrnuje umělecké postoje a proudy od desátých let 20. století do současnosti. Spektrum těchto zhruba 1200 děl sahá od kresby a malířství přes fotografii, tištěnou grafiku a sochařství po filmové umění a video, od regionálních autorů až po umělkyně a umělce s mezinárodní působností, od neznámých po světově proslulé, jako je Marina Abramović, Monica Bonvicini, Tracey Emin, Keith Haring, William Kentridge, Ernesto Neto, Frank Stella či Andy Warhol.

Prezentace děl ze Schenkung Sammlung Hoffmann je první částí programové řady Salm Modern. NGP plánuje v rámci tohoto cyklu představit expozice věnované světovému modernímu a současnému umění v kontextu prací českých umělkyň a umělců. Ve spolupráci se špičkovými evropskými a světovými galeriemi a muzei budou ve zhruba ročních cyklech realizovány střednědobé expozice.

Výstava Možnosti dialogu se otvírá 1. prosince 2018 v 18 hodin v rámci veřejně přístupného Openingu a potrvá do 1. prosince 2019.

Partnerství NGP a SKD

Staatliche Kunstsammlungen Dresden a Národní galerie Praha uzavřely v minulém roce partnerství. Zahájení spolupráce oslavily obě instituce v zimě 2017 kulturním vlakem Praha–Drážďany // Drážďany–Praha. Partnerství bylo posilováno intenzivní výměnou zaměstnanců a také generální ředitelky a ředitele, kteří si rovněž na jeden den vyměnili role. V nadcházejícím roce by měly být realizovány další výstavní a výzkumné záměry.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…