NP České Švýcarsko: Dočasné uzavření přístupových cest do soutěsek Kamenice

23.12.2020 20:12

Správa Národního parku České Švýcarsko po dohodě s obcí Hřensko dnes dočasně uzavřela všechny přístupové cesty do soutěsek Kamenice, a to kvůli bezprostřední hrozbě pádu suchých stromů na turistické cesty.

NP České Švýcarsko: Dočasné uzavření přístupových cest do soutěsek Kamenice
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

 To, že hrozba pádu souší je bezprostřední, vychází z inventarizace rizikových stromů, kterou správa parku na podzim letošního roku zadala. Z posouzení vyplynulo, že turistické cesty v současné době ohrožuje 187 stromů, jejichž stav byl vyhodnocen jako kritický. V následujících týdnech a měsících se správa parku bude zabývat řešením situace tak, aby byla v následující turistické sezóně spolehlivě zajištěna bezpečnost návštěvníků v této části národního parku.

Stromy, které dnes představují ohrožení, se nacházejí z velké části v komplikovaném terénu, zejména ve strmých skalnatých svazích. Jedná se o smrky, které odumřely při šíření lýkožrouta smrkového. Soutěsky Kamenice kůrovcovou kalamitou nebyly zasaženy rovnoměrně. Řada smrků díky tamnímu vlhkému a chladnému mikroklimatu kůrovci odolala, jiná situace však nastala zejména na horních hranách soutěsek, kde smrky rostly v méně příznivých podmínkách, odumřely a postupně se rozpadají.

Hlavní turistickou atrakcí v soutěskách Kamenice je od dubna do konce října plavba na lodičkách. V zimním období plavba provozována není a návštěvnost soutěsek je běžně velmi malá, na rozdíl od letního období, kdy soutěskami projdou statisíce návštěvníků. Správa Národního parku České Švýcarsko doporučuje návštěvníkům volbu jiných turistických cílů v národním parku či jeho okolí a současně nabádá k náležité obezřetnosti při výletech do přírody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…