NP České Švýcarsko: V inkubátorech se líhne deset tisíc lososích jiker

23.01.2016 20:26 | Zprávy

Deset tisíc lososích jiker se od středy, 20. ledna 2016, líhne v inkubačních schránkách umístěných do říčky Kamenice v národním parku České Švýcarsko.

NP České Švýcarsko: V inkubátorech se líhne deset tisíc lososích jiker
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

V národním parku takto probíhá testování další z metod zaměřených na navrácení lidmi v minulosti vyhubených labských lososů obecných. Inkubační schránky, které do Kamenice nainstalovali odborníci z BELECO, z.s., budou v závislosti na denních teplotách vody otevřeny během března. Ichtyologové pak úspěšnost líhnutí vyhodnotí a vylíhnuté rybičky ze schránek vypustí do Kamenice.

„Metodu líhnutí jiker v inkubačních schránkách testujeme mimo jiné proto, že není zcela objasněný mechanismus, jakým u malých lososů dochází k takzvanému 'homingu', tedy jakým způsobem si lososi vytvářejí vazbu k domovskému vodnímu toku,“ říká Jiří Křesina ze společnosti BELECO, a dodává: „Letos prvně vyzkoušíme také nový typ inkubační schránky, takzvaný plovoucí box, od kterého očekáváme, že bude odolný vůči usazování říčních sedimentů.“

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Hezky napsané

Celý váš komentář ke státnímu svátku se mi líbil. Na konci píšete, že 28. říjen není jen datum. Je to připomínka, že když táhneme za jeden provaz, dokážeme všechno. Nemyslíte, že to je ale něco, co vy politici vůbec neděláte? Že se nejste schopni ani v dost zásadních věcech oprostit od vaší stranick...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

22:03 JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.