NP Podyjí: Koně u Havraníků mohou do další pastviny, lidé na oblíbenou vyhlídku

26.12.2018 18:34

Do další části vytyčené pastviny může od poloviny prosince pětice exmoorských poníků na Havranickém vřesovišti. Spásat tak budou 24 hektarů vřesoviště.

NP Podyjí: Koně u Havraníků mohou do další pastviny, lidé na oblíbenou vyhlídku
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Poníci nyní mohou na téměř celou pastvinu. Vstup mají omezen jen do lesních porostů, které je nutné k pastvě teprve připravit. Návštěvníci ale nepřijdou ani o přístup na oblíbenou vyhlídku nad pastvinou.

Správci Národního parku Podyjí a zástupci společnosti Česká krajina se rozhodli další část pastviny otevřít, protože plocha, kterou koně spásali od května, byla už téměř vypasená. „V polovině prosince tak byla vypásaná plocha zvětšena o dalších zhruba 15 hektarů,“ upřesnil Robert Stejskal ze Správy Národního parku Podyjí.

Pro návštěvníky zůstala otevřená vyhlídka u výrazného balvanu, ke které lze dojít po pěšině značené šipkami od jedné ze vstupních bran. „Vyhlídka se nachází přibližně uprostřed pastviny, a tak mají návštěvníci kromě výhledu do krajiny i možnost zahlédnout koně při jejich toulkách územím,“ popsal Stejskal. Do ostatních částí pastviny, kde se poníci volně pasou, by ale lidé neměli vstupovat. Proto jsou vstupy do těchto částí opatřeny zamčenými řetízky.

Šestice koní na Mašovické střelnici zatím zůstává na první spásané části. „Trávy je tam zatím dostatek. Rozšíření pasených ploch v nejbližších týdnech proto neplánujeme,“ dodal Stejskal.

Jedenáct exmoorských poníků spásá dva areály v Podyjí od letošního května. Jedno stádo je umístněné na Havranickém vřesovišti, druhé na Mašovické střelnici. Správci národního parku jsou s jejich přítomností spokojeni. Pozorují zajímavé druhy brouků nebo třeba sarančí. Dříve jednolitý terén je nyní také mnohem pestřejší. Noví obyvatelé jsou tak podle nich pro vřesoviště i stepní trávníky jednoznačným přínosem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…