NP Šumava: Strážci národního parku na společné akci s Policií ČR v okolí Černého jezera

11.03.2020 15:13

Pracovníci Chráněné krajinné oblasti, společně se strážci Národního parku Šumava minulý týden kontrolovali dodržování zákona v oblasti Černého jezera.

NP Šumava: Strážci národního parku na společné akci s Policií ČR v okolí Černého jezera
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

Jednalo se především o kontrolu dodržování zákazu vstupů na Jezerní stěnu, kterou v zimním období nelegálně sjíždějí lyžaři a snowboardisté. Na akci se podíleli i policisté, kteří zde vykonávali preventivní činnost.

„Bohužel, nedodržování zákazu vstupu je každoroční problém v zimě i v létě. Zimní období je ještě velmi problematické pro řadu živočichů, kteří přítomností člověka jsou rušeni, přitom pro své přežití potřebují klid. V této lokalitě Královského hvozdu se jedná především o tetřeva hlušce,“ vysvětluje vedoucí CHKO Silvie Havlátková.

„Pracovníci Chráněné krajinné oblasti Šumava i strážci Národního parku oblast kontrolují v nepravidelných intervalech. Při porušení zákona, tedy při nedovoleném vstupu do území, pochopitelně hříšníky pokutují. Některé akce, jako ta v minulém týdnu, však měla za úkol působit především preventivně. I proto jsme požádali o součinnost policisty z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje,“ dodává.

První preventivní akce proběhla ve čtvrtek 5. března, tedy v době, kdy byly dobré sněhové podmínky a slunečné počasí. V průběhu celodenní akce hlídky informovaly pár desítek turistů o pohybu v tomto území a také zaznamenaly jedno porušení zákazu vstupu.

„Vstup osob mimo značené stezky v této lokalitě může znamenat velký problém. Jedná se o těžko přístupný terén, v některých místech se špatným pokrytím signálu pro mobilní telefony. Z praxe víme, že i zdatní turisté se mohou v náročném terénu ztratit nebo zranit. Proto jsme upozorňovali návštěvníky Šumavy, jak je důležité respektovat pokyny z hlediska jejich vlastního bezpečí,“ říká Martina Korandová z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje

Strážci ochrany přírody budou v oblasti Železnorudských jezer k vidění často a to především v těch turisticky nejvytíženějších ročních obdobích a v čase, kdy tetřev hlušec potřebuje klid pro hnízdění a vyvádění mláďat.

„Bohužel je to každý rok stále stejné. Lidé nedbají zákazů, které nejsou samoúčelné, ale mají svůj smysl proto, aby zde zůstala životaschopná populace nejen tetřeva hlušce, ale dalších ohrožených zvířat. Proto tedy budeme mimo klasickou strážní činnost pořádat i tyto preventivní akce,“ hodnotí Silvie Havlátková.

„My se samozřejmě k další podobné preventivně informační akci připojíme. Chceme tímto dát vědět co největšímu počtu turistů, jak je důležité respektovat tyto zákazy. V opačném případě je pak práce pro všechny složky IZS v tomto terénu problematická,“ dodává Martina Korandová. 

Oblast Královského hvozdu, ve které se nacházejí dvě ledovcová jezera – Černé a Čertovo, ale také nejvyšší vodopád na území Šumavy, je oblastí výskytu malé, izolované populace tetřeva hlušce, čítající do 30 ptáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…