NPÚ: Dominanta zámku Hluboká ukrývá poselství pro budoucí generace

30.10.2018 11:45

Správa zámku Hluboká využila oslav stého výročí republiky k tomu, aby v neděli 28. října 2018 uložila do "tajné" prostory v podlaze jednoho z pater věže měděnou schránku s předměty, které připomenou nejenom toto jubileum, ale i činnost Národního památkového ústavu a letošní opravu věže.

NPÚ: Dominanta zámku Hluboká ukrývá poselství pro budoucí generace
Foto: hluboka.cz
Popisek: Hluboká nad Vltavou

Pamětní list sepsaný ředitelem Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petrem Pavelcem, fotografii zaměstnanců zámku, vstupenky, tiskoviny včetně Výroční zprávy NPÚ a Zápisníku návštěvníka památek, plakáty, noviny, ale i razítka či audio-průvodce v čínském a ruském jazyce ukrývá měděná schránka o rozměrech 30 x 20 x 29 cm, která byla při slavnostním aktu uložena do podlahy věže hlubockého zámku. Má tak budoucím generacím připomenout den výročí vzniku republiky, činnost Národního památkového ústavu v jubilejním roce, celorepublikový projekt NPÚ Po stopách šlechtických rodů, jehož letošním tématem je Šlechta českých zemí v evropské diplomacii a hlavním nositelem Územní památková správa NPÚ v Českých Budějovicích, i opravu zámecké věže.

"Archivní záznam z poloviny 19. století mluví o tom, že se při přestavbě věže zámku Hluboká nalezla pamětní listina z roku 1720. Věříme, že uplyne stejně dlouhá doba, než bude objeven i náš vzkaz", přeje si kastelán zámku Martin Slaba. 

Své přání vyslovil při slavnostním aktu i ředitel NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec: "O Hluboké se ve 21. století někdy hovoří jako o romantickém nebo pohádkovém zámku. Nabízí se ale ještě jiná představa, která snad výstižněji charakterizuje vzhled zámku, lépe zrcadlí jeho důstojnou minulost a předjímá otevřenou budoucnost. Inspirace přichází z vnitřního i vnějšího utváření objektu. Z ptačí perspektivy zámek připomíná loď: vpředu zahrocené a stupňovité průčelí vypadá jako mohutná lodní příď, směrem vzad se jeho obvodové zdi mírně zužují na způsob lodního trupu, nádvoří představují jednotlivé paluby a celou siluetu završuje věž jako mohutný hlavní stěžeň.  Nejdůležitější ale je, že se v průčelí zámku nachází místnost – salon Tegetthoff, pojmenovaný podle jednoho z nejvýznamnějších rakouských námořních velitelů a blízkého přítele Schwarzenbergů. V salonu je jako památka umístěn lodní můstek ze slavné fregaty Schwarzenberg, vlajkové lodi admirála Tegetthoffa. Přímo z lodního můstku se oknem otevírá pohled do prostoru před zámkem a nad oknem je do kamene vytesaný erb Schwarzenbergů s devízou Nic než právo. Zámek Hluboká je podle této představy loď, která se svou devízou připlouvá z minulosti, důstojně proplouvá přítomností a neohroženě  směřuje v roce 2018 do 21. století. Je nám ctí, že můžeme být na palubě, snažíme se udávat správný směr a přejeme si v našich neklidných dobách šťastnou plavbu." 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…