NPÚ: Invalidovna byla mezi filmaři oblíbená i v roce 2019

05.01.2020 13:29

I v loňském roce patřila Invalidovna k oblíbeným filmovým lokacím. Natáčelo se zde několik historických seriálů zahraniční i české produkce, celovečerní filmy, videoklipy či studentský film.

NPÚ: Invalidovna byla mezi filmaři oblíbená i v roce 2019
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Nezaměnitelná atmosféra, dlouhé chodby, patina a prostory, které nabízí řadu scénografických možností. Nejen proto je Invalidovna již od dob minulého režimu vyhledávaným místem filmových štábů z celého světa. Nebylo tomu jinak ani v roce 2019, kdy se na Invalidovně natáčely převážně historické seriály a mini série, celovečerní film, dva videoklipy i film studentů FAMU.

Již tradičně se části barokní budovy několikrát proměnily v nemocnici. V německém historickém filmu Oktoberfest najdete záběry z východní chodby 1. patra i jedné z obytných jednotek, kanadsko-německá koprodukce krimi seriálu Shadowplay (o kterém jsme psali zde) zase zvolila jako kulisy válečné berlínské nemocnice nádvoří.

Pozornost byla věnována také významným historickým osobnostem. Jedním z nejrozsáhlejších natáčení minulého roku se stal psychologický krimi seriál Freud z produkce Netflixu, který bude mít premiéru v roce 2020. V seriálu se objeví celá řada prostor Invalidovny včetně sklepení v roli vězení, dále také obytná jednotka, kaple nebo kotelna.

Nádvoří a schodiště západního křídla Invalidovny se stalo dějištěm pro pokračování úspěšné koprodukční minisérie Marie Terezie, kterou v prosinci a lednu uvádí Česká televize. Více informací, díly online i řadu zajímavých fotografií z natáčení naleznete zde.

S historickou minisérií Spy city ze 60. let se do Invalidovny na chvíli vrátil archiv - záběry se natáčely na východní chodbě 1. patra a kancelář archivu v jedné z obytných jednotek. Více informací o sérii najdete např. zde.

V zahradách Invalidovny se poté natáčel studentský film An Empty bed, podívejte se na fotografie z natáčení od fotografky Zuzany Lazarové zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…