NSS: Místo Petra Bendla je zvoleným poslancem Martin Kupka

20.11.2017 8:30

Nejvyšší správní soud rozhodl o tom, že Ing. Petr Bendl nebyl platně zvolen poslancem, neboť místo něj byl zvolen Mgr. Martin Kupka. Soud tak učinil po prověření přepočtení přednostních hlasů pro kandidáty ODS z celkem 903 volebních okrsků.

NSS: Místo Petra Bendla je zvoleným poslancem Martin Kupka
Foto: Nejvyšší správní soud
Popisek: Nejvyšší správní soud

„Po otevření volební dokumentace se  ukázalo, že skutečně ve 100 okrscích okrskové volební komise neotáčely hlasovací lístky, neboť žádný z kandidátů uvedených na zadní straně hlasovacího lístku neměl započtený přednostní hlas, ačkoliv ve skutečnosti alespoň některý z nich přednostní hlas obdržel“, uvedl soudce zpravodaj v dané věci Petr Mikeš.

V 8 okrscích se také potvrdilo, že okrskové volební komise automaticky připočetly prvním čtyřem kandidátům přednostní hlasy, ačkoliv jim je voliči neudělili. Byly zjištěny i jiné drobnější vady, které však byly zřejmě způsobeny nepozorností členů okrskových volebních komisí, neboť šlo zpravidla o ojedinělá přehlédnutí. Celkem byly zjištěny chyby ve 178 okrscích a v souhrnu došlo ke změně ve 2 284 přednostních hlasech, ať již jejich přidáním či odečtením. Soud také zjistil, že v přepočtených okrscích ODS získala celkem o 14 hlasů méně, než odpovídalo volebním výsledků. Proto ponížil základnu pro výpočet preferenčních hlasů o těchto 14 hlasů.

Po přepočtení se zjistilo, že Mgr. Martin Kupka získal ve skutečnosti 4320 hlasů, což je o 152 přednostních hlasů více, než bylo zjištěno okrskovými volebními komisemi. V důsledku toho získal 5,06% přednostních hlasů a získal druhé místo v pořadí po Ing. et Ing. Janu Skopečkovi, který získal 6 831 přednostních hlasů, tedy 8% přednostních hlasů. Naopak druhého pořadí nedosáhl Ing. Petr Bendl, neboť získal pouze 3 963 přednostních hlasů, což je o 466 méně, než bylo v původních výsledcích. To představuje pouze 4,64% přednostních hlasů a nedošlo tedy k překročení 5% hranice. Dostal se tak s ohledem na své pořadí na hlasovacím lístku až na 5. místo. Vzhledem k tomu, že ODS ve Středočeském kraji získala pouze 4 mandáty, nezískal Ing. Petr Bendl poslanecký mandát.

„Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že nešlo jen o běžnou lidskou chybu v počtech, ale o systémový nedostatek. Jako velký problém se ukázal oboustranný hlasovací lístek, který vede nejen ke zvýšení chybovosti volebních komisí, ale může vést k přehlédnutí i ze strany voličů. Druhým okruhem problémů bylo automatické přičtení přednostních hlasů prvním čtyřem kandidátům, aniž by skutečně přednostní hlasy získali“, řekl soudce Petr Mikeš.

Celé usnesení volebního senátu Nejvyššího správního soudu ve věci sp.zn. Vol 58/2017 bude zveřejněno dnes ve večerních hodinách, nejpozději zítra ráno, na úřední desce soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…