Na Univerzitě Karlově se diskutovalo o akademické integritě

26.11.2019 21:30

Univerzita Karlova hostila další z řady akcí zabývající se otázkou tématu akademické integrity. Do tohoto tématu spadá i často medializované plagiátorství. Zástupci tuzemských a zahraničních vzdělávacích institucí řešili, jak tyto aktivity eliminovat a především to, jak jim účinně předcházet.

Na Univerzitě Karlově se diskutovalo o akademické integritě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Akce je součástí naplňování dlouhodobé strategie Univerzity Karlovy, jejíž jednotlivé kroky by měly přispět k celkové kultivaci v této oblasti.

„Na Univerzitě Karlově velmi citlivě vnímáme, že se někteří studenti v rámci své snahy o ulehčení si studia uchylují k plagiátorským aktivitám. Našim cílem je samozřejmě tyto aktivity eliminovat, ale především chceme vytvořit takové studijní prostředí, ve kterém by tyto aktivity vůbec nevznikaly“, uvedla prorektorka UK pro studijní záležitosti Milena Králíčková.

Univerzita Karlova používá k odhalování plagiátů software Theses. Od roku 2017 zavedla další software kontroly originality prací Turnitin. Jeho výhodou je nejen větší databáze dokumentů a webových stránek, proti níž je prováděna kontrola originality, ale především možnost využití tohoto systému již v průběhu studia při práci s literárními zdroji (výuka akademického psaní) a při tvorbě závěrečné práce, čímž je chybám možno předejít. Mezi roky 2018 a 2019 narostl počet aktivních uživatelů systému Turnitin na UK o více než 30 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…