Na Velehradě dnes začínají Dny lidí dobré vůle

04.07.2016 9:36

Je pondělí 4. července a v obci Velehrad právě začínají každoroční cyrilometodějské oslavy. Jedná se o největší oslavy svého druhu u nás a letos si při nich lidé dobré vůle připomenou Svatý rok milosrdenství. Sedmnáctý ročník přináší bohatý program pro všechny věkové kategorie. Dny lidí dobré vůle vyvrcholí v sobotu 5. července Národní poutí Velehrad 2016.

Na Velehradě dnes začínají Dny lidí dobré vůle
Foto: Dny lidí dobré vůle
Popisek: Dny lidí dobré vůle

Program pro celou rodinu

Dnes na Velehradě proběhnou každoroční projekty jako Mladí fandí Velehradu s hvězdami současné hudební scény, Aktivity pro životní prostředí v Archeoskanzenu v Modré, Soutěž ve fotbalových dovednostech a pingpongový turnaj s Orlem, Ruční přepisování Bible, Mezinárodní setkání vozíčkářů, seminář (nejen) pro rodiče či zajímavé výstavy a vernisáže v prostorách Stojanova gymnázia. Soutěživým dětem i dospělým je určena fotografická soutěž. Součástí nabitého programu budou také hry, kvízy a soutěže pro malé i velké, dětská představení nebo fotografický workshop s Karlem Cudlínem.

Novinky v programu

„V 11.00 ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje slavnostně uvede Jindřich Forejt, ředitel Odboru protokolu Pražského hradu, instalaci kopie Královské koruny. Poté bude tento skvost k vidění až do 23. hodiny. V úterý pak od 8 do 15 hodin,“ zve tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. U té příležitosti se v 15.30 uskuteční přednáška Jindřicha Forejta „Síla a moc koruny“ o významu královské koruny a korunovačního obřadu v roce 180. výročí od poslední korunovace českého krále.

To je výčet toho nej, na co se mohou návštěvníci Dnů lidí dobré vůle těšit. A bude toho ještě mnohem víc. Vše navíc proběhne za účasti významných představitelů společenského a politického života.

Večer lidí dobré vůle

V 19.30 hodin začne na pódiu před bazilikou slavnostní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Během něj se divákům a posluchačům představí tři charitativní projekty, na které může každý přispět formou DMS: „Rok 2016 je Svatým rokem milosrdenství, a proto projekty DMS budou letos výjimečně i ze zahraničí. Společně tak podpoříme křesťany žijící na Blízkém východě, kteří v této těžké době potřebují pomoc víc než kdy jindy“ přibližuje Josef Kořenek. Letos mohou lidé dobré vůle posílat DMS CHARITA SVET a přispět na sirotčinec při klášteře svatého Antonína z Hormizdu ve městě Al – Qush a zdravotní centrum jezídů Medical Point ve městě Sinjár, dále pak DMS VELEHRAD pro Nadační fond ADIUVARE. Obě na číslo 87 777.

A kdo během Večera lidí dobré vůle zazpívá? „Sedmnáctý ročník Dnů lidí dobré vůle přivítá na Velehradě Jiřího Suchého, Jitku Molavcovou a kapelu divadla Semafor, slovenskou zpěvačku Janu Kirschner a Jelena, houslistu Pavla Šporcla a samozřejmě i stálici velehradských oslav Jiřího Pavlicu s Hradišťanem,“ říká Josef Kořenek. Koncert bude v přímém přenosu vysílat Česká televize a Český rozhlas Dvojka. Příjemným večerem provede sympatické duo Barbora Černošková a Filip Tomsa.

Dny lidí dobré vůle 2016 vyvrcholí v úterý 5. července Národní poutí Velehrad 2016.

Záštitu nad projektem Dny lidí dobré vůle převzali olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner a hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…