Na Volarsko se vrací parní vlaky Českých drah

05.07.2021 9:54

Pravidelně každou neděli a pondělí se do 19. července rozjedou malebnou šumavskou krajinou nostalgické vlaky v čele s parní lokomotivou Kafemlejnek (310.093).

Na Volarsko se vrací parní vlaky Českých drah
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Výletníci se můžou svézt mezi Volary a Lenorou, mezi Volary a Novým Údolím se zajížďkou do Nové Pece a navíc v sobotu 3. července z Polné na Šumavě do Volar nebo v úterý 20. července z Volar do Černé v Pošumaví.

Pro příznivce železniční romantiky připravily České dráhy ve spolupráci s dalšími partnery jízdy parních vlaků, které se v červenci objeví na šumavských lokálkách, konkrétně 4., 5., 11., 12., 18. a 19. července. Soupravu historických vozů poveze parní lokomotiva Kafemlejnek (310.093) z roku 1901.

Dopoledne se návštěvníci můžou svézt parním vlakem z Volar do Lenory. Z volarského nádraží odjíždí nostalgický vlak v 9:35 a do Lenory dorazí v 9:56. Na zpáteční jízdu po stejné trase se vlak vydá v 10:16 s příjezdem do Volar v 10:37. Ve Volarech návštěvníci mají možnost prohlédnout si volarské muzeum.

Na další jízdu se parní vlak vypraví z Volar v 11:10 a přes Stožec dorazí ještě před polednem do Nového Údolí (příj. 11:54). Po ani ne hodinové přestávce vyjede vlak z Nového Údolí (odj. 12:46) a přes Stožec dorazí do Nové Pece ve 13:32.

Poslední jízdu uskuteční parní vlak z Nové Pece (odj. 14:30) přes Černý Kříž do Volar (příj. 15:20).

Jízdenky do parních vlaků jsou v předprodeji ve všech pokladnách a také na e-shopu ČD. Případný doprodej jízdenek bude probíhat u vlaku.

tabulka

Pouze zpáteční jízdenka:

  • Volary – Lenora a zpět 200 Kč
  • Volary – Lenora a zpět (děti 6 až 10 let) 150 Kč

tabulka

Pouze jednosměrné jízdenky:

  • Volary – Nové Údolí 200 Kč
  • Volary – Nové Údolí (děti 6 až 10 let) 150 Kč
  • Nové Údolí – Nová Pec 200 Kč
  • Nové Údolí – Nová Pec (děti 6 až 10 let) 150 Kč
  • Nová Pec – Volary 200 Kč
  • Nová Pec – Volary (děti 6 až 10 let) 150 Kč

V případě volné kapacity vlaku bude možný nástup do soupravy v železniční stanici Stožec pro jízdu do Nového údolí a zpět do Stožce:

  • Stožec – Nové Údolí – Stožec 100 Kč

Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení.

Přeprava kočárků a kol není zajištěna.

Historickým vlakem s lokomotivou 310.093 (Kafemlejnek) se návštěvníci můžou svézt také v sobotu 3. července z Polné na Šumavě do Volar nebo v úterý 20. července z Volar do Černé v Pošumaví.

tabulka

Jízdenky na vlak Os11101 a Os11102 jsou v prodeji pouze ve vlaku.

Kafemlejnky byly nejrozšířenějšími lokomotivami našich lokálek. Později dosluhovaly na posunu v malých stanicích, výtopnách a vlečkách. Vyráběly se přes 35 let v počtu nejméně 300 kusů ve většině lokomotivek Rakousko-Uherska. Některé ve službě vydržely až do ukončení parního provozu. Většina byla zachráněna díky umístění na podstavec, jako památka nebo se dochovaly na vlečkách.

Podrobnosti jsou k dispozici ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…