Na pražské konferenci CZ RAN se sešli odborníci na radikalizaci společnosti

12.05.2018 22:17

V pátek 11. května, skončila dvoudenní zahajovací konference CZ RAN pořádaná Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) Ministerstva vnitra ve spolupráci s Policií ČR k otázkám radikalizace. Konference zdůraznila užitečnost spolupráce relevantních partnerů v otázkách radikalizace, poukázala na efektivní nástroje boje proti ní a představila vize do budoucna.

Na pražské konferenci CZ RAN se sešli odborníci na radikalizaci společnosti
Foto: Ministerstvo vnitra
Popisek: Ministr vnitra Lubomír Metnar na pražské konferenci CZ RAN

Konference inspirovaná mechanismem práce v pracovních skupinách Evropské sítě pro potlačování radikalizace RAN (Radicalisation Awareness Network) má za cíl propojit odborníky napříč organizacemi a podpořit jejich spolupráci v konkrétních problematikách. „Přestože Česká republika patří k nejbezpečnějším zemím na světě, musíme sledovat vývoj radikalizace a extremismu nejen v ostatních zemích, ale také doma, abychom byli schopni včas a efektivně reagovat,“ řekl ministr vnitra Lubomír Metnar, který konferenci zahájil.

Výstupem této unikátní akce, jíž se účastnili odborníci jak ze státní správy, tak z neziskového sektoru a akademické obce, je deklarace, v níž účastníci formulují cíl vzájemně spolupracovat a podporovat vznik meziresortní a mezioborové platformy, jež se bude tématy spojenými s radikalizací systematicky zabývat.  „Záměrem je zkoordinovat činnost odborníků v České republice zabývajících se aspekty radikalizace pro maximální zefektivnění a zpřehlednění společné práce na tomto tématu,“ sdělil ředitel odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra David Chovanec.

Policejní prezident Tomáš Tuhý doplnil, že „radikalizace a násilný extremismus je vážným tématem, a proto si zaslouží mimořádnou pozornost. Pozornost tak významnou, že není možné pracovat izolovaně, ale v týmu“. Konkrétně je záměrem této platformy zaručit přehlednost všech aktivit, které se na poli boje proti radikalizaci v České republice odehrávají, jejich efektivnost, koordinovanost, transparentnost a dostatečné vyhodnocení a tím zajistit bezpečnost a ochranu lidských práv v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…