Nadace ČEZ: Důchodci na Chomutovsku se mohou skamarádit s počítačem

04.11.2014 15:40

Občanské sdružení Kapka 97 z Chomutova pomůže onkologicky nemocným seniorům neztratit se ve věku informačních technologií. Díky novému počítačovému vybavení a prostředkům na organizaci i zpříjemnění kurzů, na které Nadace ČEZ přispěla přes 140 tisíc korun, mohou desítky lidí v důchodovém věku a nelehké zdravotní situaci vstoupit do nového světa informací, zábavy a snadnější komunikace se svými blízkými.

Nadace ČEZ: Důchodci na Chomutovsku se mohou skamarádit s počítačem
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Rostoucí přítomnost informačních technologií v každodenním životě znamená pro starší lidi stále větší problém. Kdo dnes neumí s počítačem, tomu unikne spousta důležitých informací. Nejde ale jen o zjištění otevírací či ordinační doby nebo vyhledání nejrychlejšího dopravního spojení.

„Seniory mnohem více trápí komunikační bariéra. Chtějí umět napsat e-mail vnoučatům na druhém konci světa a prohlédnout si fotky od svých přátel,“ řekla Marcela Vörösová, předsedkyně Kapky 97, občanského sdružení onkologických pacientů a přátel.

Kapka 97 organizuje neformální semináře pro patnáct onkologicky nemocných v důchodovém věku, které odborný lektor individuálně a srozumitelně učí práci s počítačem. Jako motivační odměna potom slouží proložení výcviku relaxačními službami.

„Seniorům kurz přinese poznání nového, odstranění ostychu a také zvýšení sebevědomí a uplatnění. Celkově se stanou samostatnější, a často pak sami přesvědčují své váhavější přátele, aby se také naučili s počítačem“ dodala Vörösová.

Na sedm přenosných počítačů a další technické vybavení, které bude sdružení Kapka 97 sloužit i v dalších letech, stejně jako na všechny služby spojené s konáním kurzu přispěla Nadace ČEZ částkou 140 800 tisíc korun v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Předkládané projekty se mohou týkat podpory dětí a mládeže, sportu, sociálních služeb, vzdělání nebo kultury.

„Seznámení seniorů s moderními technologiemi je výborný způsob, jak jim otevřít nové obzory a dopřát spokojenější stáří,“ říká Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…