Nadace ČEZ: Kožlany se pyšní novou výsadbou javorů

20.11.2019 8:24

Ve městě, v jehož kostele hrál Antonín Dvořák na varhany, zapouští kořeny šestnáct nově vysazených javorů.

Nadace ČEZ: Kožlany se pyšní novou výsadbou javorů
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Novou vzrostlou zelení se po víkendu pyšní město Kožlany na Plzeňsku. Její výsadby se přitom společně se specializovanou firmou ujali místní obyvatelé, vesměs členové různých spolků. Vedle například zahrádkářů a dobrovolných hasičů se tak lopat, koleček a hrábí chopila hlavně mládež z TJ Olympie Kožlany a hasičský potěr tamního sboru.  Vysazeno bylo šestnáct javorů, na které městu přispěla Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy finanční částkou 96 000 korun.

„Rozhodli jsme se pro liniovou výsadbu hned na třech místech. Dvě ohraničí nově osetý a do budoucna zelený prostor mezi vloni vybudovanou komunikací a základnou dobrovolných hasičů. Z boků tak celkem 11 javorů doplní již dříve zasazené stromy podél nejdelší linie budoucího sportoviště. Ano, v této obytné zóně tím vznikne prostor chráněný před nárazy větru a prašností, který bude využit pro cvičení malých hasičů a tréninky malých fotbalistů. Využít ho budou moci i ostatní místní spolky, a to jak pro sportovní, tak i kulturní účely. Zbylých sedm stromů nyní zapouští kořeny o něco dále. Ty budou přes léto hlavně poskytovat stín hrajícím si dětem na trávníku. Zároveň esteticky vylepší celé místo, neboť oddělí od sebe bytovou zástavbu a několik zahrádek, říká místostarosta Jaroslav Koura. Zároveň již během poděkování Nadaci ČEZ přemýšlel, kde by mohli v Kožlanech vysadit další stromy v příštím roce. 

Grantové řízení Stromy Nadace ČEZ je zaměřeno na zlepšení životního prostředí prostřednictvím podpory liniové výsadby stromů. O podporu mohou žádat města a obce, pokud se rozhodnou pro výsadbu nové zeleně původních druhů dřevin a jejich odrůd v podobě alejí, stromořadí a zelených bariér proti větru a prachu. Podporovány jsou i liniová výsadba stromů u veřejných budov, obnova liniové zeleně na mezích – kombinace stromy/keře pro možnost hnízdění ptáků, výsadba galeriové zeleně podél vodotečí a návesních nádrží. „Realizace výsadby se předpokládá na veřejném prostranství v obytných nebo zastavených plochách obcí, případně v jejich extravilánu. Samozřejmě vítáme, když se do obecních projektů zapojí i veřejnost a místní zájmové spolky. Krásným příkladem jsou právě Kožlany, kde se zahradnického náčiní chopili dospělí i děti,“ kvituje Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Od roku 2011 až do současnosti podpořila Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy 453 projekty za bezmála 52 miliony korun. Konkrétně v západních Čechách to bylo 57 projektů, z nichž 42 bylo realizováno právě v Plzeňském kraji. Včetně Karlovarského kraje se jedná o finanční podporu za téměř sedm milionů korun. V rámci celé České republiky bylo v letech 2011 – 2018 vysazeno na 92 500 stromů a keřů. Jeden strom přitom za celý svůj život spotřebuje jednu tunu CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…