Nadace ČEZ: Letohrad má bezpečný přechod

12.12.2019 17:05

Nasvícený přechod pro chodce mají v Letohradě. Přechod u Průmyslové střední školy v Letohradě je díky osvětlení, na které přispěla Nadace ČEZ částkou 120 tisíc korun, mnohem bezpečnější. Přechod pro chodce se podařilo nasvítit z grantu Nadace ČEZ Oranžové přechody.

Nadace ČEZ: Letohrad má bezpečný přechod
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Východočeský Letohrad získal v grantovém řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ částku 120 tisíc korun, kterou použil  na osvětlení přechodu ve frekventované Ústecké ulici.

Díky osvětlenému přechodu se zlepší viditelnost a bezpečnost chodců, zvláště pak studentů, kteří v těchto místech přecházejí do školy.

„Jsem rád, že se nám podařilo vybudovat a nasvítit tento přechod, který vede přes velkou a frekventovanou silnici a je v těsné blízkosti střední školy. Věřím, že zvýší bezpečnost hlavně studentů, kteří zde přecházejí především,“ říká Petr Fiala, starosta Letohradu.

Města a obce mají možnost bezpečnost na rušných komunikacích v blízkosti škol, školek a další veřejných budov ovlivnit. Od roku 2013 běží grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ. V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích Vidět a být viděn podporujeme česká města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, platí toto pravidlo dvojnásob.

Věděli jste, že kvalitní osvětlení přechodu dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 procent?! Mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod zaviněných řidiči bohužel stále patří nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Ohroženi na přechodech bývají zejména senioři a děti.  Podle čísel BESIPu bylo v roce 2017 během dopravních nehod usmrceno 101, těžce zraněno 519 a lehce zraněno 489 chodců. Úmrtnost dětí coby chodců naštěstí meziročně klesá,  přesto je stále třeba mít se na tzv. zebře na pozoru.

V loňském roce pomohla nadace s osvětlením 20 přechodů za 2,2 mil. korun, celkem bylo po celé republice podpořeno přes 130 projektů v hodnotě více jak 20,5 mil. Kč.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…