Nadace ČEZ: Milion pro obce, charity, hasiče i hospic na boj s COVID-19 Olomouckého kraje

13.04.2020 10:49

Šití roušek, výroba ochranných štítů pro záchranné složky, rozvozy léků a jídla seniorům, nákup ochranných pomůcek – zmírnit dopady epidemie koronaviru pomáhají především drobné kroky neziskových organizací, měst a obcí.

Nadace ČEZ: Milion pro obce, charity, hasiče i hospic na boj s COVID-19 Olomouckého kraje
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Právě jim Nadace ČEZ během vyplatila 26,6 milionů korun, z toho více než milion šel přímo do Olomouckého kraje.

„Naším cílem bylo nechat obce a organizace, aby se samy rozhodly, co je momentálně pálí a jak chtějí pomáhat. Nejlépe totiž vědí, jak zapojit místní obyvatele,“ řekl předseda správní rady Nadace ČEZ a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Pomoc energetiků i aktivita obcí, organizací a spolků potěšila i hejtmana. „ČEZ opět ukázal, že se chová jako odpovědný soused. Zatímco dříve jsme se mohli na Nadaci ČEZ spolehnout při financování kultury, sportu nebo hendikepovaných, tentokrát velmi rychle zareagovala na krizovou situaci a podpořila ty, kteří pomáhají dalším lidem – malé obce, charity, nebo dobrovolné hasiče,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

„Chtěli jsme pomoci hlavně rychle, protože čas hraje v době epidemie klíčovou roli. Grantové řízení jsme proto maximálně zjednodušili a o projektech se rozhodovalo každý den včetně víkendů on-line,“ dodala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

POMOC PRO 11 MĚST A OBCÍ
Velmi aktivní jsou v současné situaci hlavně obce, které zajišťují na prvním místě pomoc osamělým seniorům, lidem v karanténě a následně také všem svým občanům. Podporu od Nadace ČEZ získalo v kraji celkem 11 měst a obcí: na Přerovsku Lipová a Bělotín, na Olomoucku Drahanovice, Senice na Hané a Hlubočky, na Jesenicku Zlaté Hory, na Prostějovsku Protivanov. Nejvíce žádostí přišlo ze Šumperska, kde jsou obce zvyklé spolupracovat s Nadací ČEZ díky patronátu vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Na Šumpersku získaly podporu obce Sudkov, Sobotín, Ruda nad Moravou a Velké Losiny.

„Začali jsme jednat už 15. března, kdy jsem vývoj situace sledovala v televizi. Obvolala jsem ženy – švadlenky, které by byly ochotné šít roušky, celkem se jich přihlásilo jedenáct. Tím jsme získali velký náskok – ještě před nařízením povinnosti nosit roušky jsme je dopravili všem seniorům a postupně i dalším obyvatelům včetně dětí. K tomu jsme sháněli plastové kanystry na dezinfekci a rozesílali občanům SMS o stále se měnících opatřeních. Nadační grant nám pomohl snížit náklady na zvládnutí této mimořádné situace, takže teď můžeme finance využít na další opatření,“ řekla starostka Sobotína Iveta Fojtíková.

Nadační peníze pomáhají také v Sudkově. „Když jsme získali grant Nadace ČEZ, okamžitě jsme objednali šicí stroj na šití roušek, 3D tiskárnu na výrobu ochranných štítů, kterou si vzali na starost hasiči, a nádoby na postřiky proti dezinfekci. Podařilo se nám zajistit 400 litrů dezinfekčních prostředků, které používáme hlavně na dezinfekci zastávek, dětských hřišť a kontejnerů na tříděný odpad, navíc jsme do každé domácnosti distribuovali půl litru tohoto přípravku,“ řekla starostka Sudkova Milena Sobotková.

HASIČI DEZINFIKUJÍ OBCE
Do pomoci přímo v terénu se zapojili i dobrovolní hasiči. Rozvážejí potravinovou pomoc, pomáhají s rouškami, na 3D tiskárnách vyrábějí ochranné štíty a díky své odbornosti také v mnoha případech dezinfikují obce. Podporu od Nadace ČEZ využil například Sbor dobrovolných hasičů Vrahovice

„Pořídili jsme generátor ozónu, který se používá k ničení bakterií a virů v budovách i dopravních prostředcích, a také vysokotlaký čistič, který najde své použití při dekontaminaci mokrou cestou, například na zastávkách MHD. V Prostějově je potvrzeno několik případů nakažených osob, mimo jiné i v domově důchodců, takže oba přístroje se nám opravdu hodí,“ řekl starosta SDH Vrahovice Aleš Kříž.

CHARITNÍ POMOC
Grant Nadace ČEZ využilo několik poboček Charity ČR. Charita Šternberk, která získala krizový hrant jako vůbec první v republice, použila 50 tisíc na rychlou pomoc pro seniory a hendikepované v tehdy ještě uzavřené oblasti Litovelska a Uničovska. Charita Zábřeh šije díky novým šicím strojům denně kolem tisícovky roušek pro potřebné z celého regionu. Charita Šumperk použila grant na nákup vybavení pro zvládnutí vyšší poptávky po dovozu obědů. „Okamžitě jsme nakoupili 32 sad jídlonosičů v termo obalech, 8 drátěných košů na převoz obědů, plastové misky na saláty a tablety do myčky. To nám umožnilo výrazně zvýšit naši kapacitu a vozit obědy i těm seniorům, kteří jsou za normálního stavu soběstační,“ řekla ředitelka Charity Šumperk Jana Bieliková.

PODPORA HOSPICE
Krizová podpora Nadace ČEZ pomůže také v Hospici na Svatém Kopečku. „Kupujeme tablet, který umožní klientům kontakt s rodinou, a také germicidní lampu a náplně pro zajištění bezpečnosti klientů a pracovníků. Pomůže nám také krém na ruce a kapky do očí pro zaměstnance,“ řekla asistentka ředitelky Hospice na Svatém Kopečku Marta Brucciani, která ocenila hlavně bleskovou reakci a pomoc energetiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…